Burgery z dorsza (po 8. miesiącu)

Pomysł na rybkę zamiast tradycyjnej panierowanej... Dzięki zmieleniu ryby nie dość, że minimalizujemy ryzyko znalezienia ości (co przy filecie i tak jest niewielkie), ale jeszcze mamy szansę dodać sporo zdrowych dodatków do masy na burgery. Dodatkowo, pieczone burgery zdecydowanie są zdrowe i fit, więc jest to opcja nie tylko dla dzieci;)...

Czytaj więcej ⇾

Kartoflanka (po 1. roku)

Rozgrzewająca, sycąca, koniecznie z dużą ilością koperku (na lepsze trawienie;) - prosta jak drut i pyszna:) Sezon rozgrzewających zup uważam za otwarty!...

Czytaj więcej ⇾

Domowe nuggetsy dietetyczne

Domowa zdrowa wariacja na temat fast-fooda:) Nuggetsy z indyka - kruche, soczyste i bez tłuszczu! Jest spora szansa, że nawet największy niejadek je polubi... a...

Czytaj więcej ⇾

Kopytka (po 1. roku życia)

Danie z kategorii "co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu"... że też wcześniej nie wpadłam na takie ich wykorzystanie! Kopytka doskonale znam, ale nie...

Czytaj więcej ⇾

Wege grochówka (po 1. roku)

Ciepło, cieplej... grochówka! I to nie byle jaka, bo wege-grochówka! A kto powiedział, że musi być na boczku albo żeberkach? Rozgrzewa, syci i smakuje tak, że...

Czytaj więcej ⇾

Fasolka szparagowa żółta

W takie upały idziemy na łatwiznę i 'szybciznę' z gotowaniem...wcześniej ugotowaną fasolkę można z powodzeniem zjeść później, jak już nabierzemy apetytu pod...

Czytaj więcej ⇾

Lane ciasto (po 10. miesiącu)

Czasem przychodzi taki moment w planowaniu obiadów małego człowieka, że już brakuje pomysłów, pod jaką postacią podać jajko/żółtko... To może lane ciasto (lane...

Czytaj więcej ⇾

Rosół z lubczykiem

Lubczyk nie tylko dla zakochanych... dzięki niemu zakochacie się w tym rosole ;)   Składniki: ok. 1/2 kg mięsa (u nas 2 filety z podudzia kurczaka) 3...

Czytaj więcej ⇾

Sznycelki rybne (po 1. roku)

Zaskakująco nie-rybie sznycelki (u nas z pstrąga), które dzięki dodatkowi marchewki kolorem przypominają w przekroju łososia ;) Tatuś małego człowieka po spróbowaniu...

Czytaj więcej ⇾

Krem z soczewicą (po 1. roku)

Aksamitna, kremowa, mocno pomidorowa, ale z dodatkowym smaczkiem, który nadaje soczewica. Zupka jest bardzo sycąca, a z grzankami - niebo w gębie zwłaszcza, gdy za oknem...

Czytaj więcej ⇾

Pancakes bananowe (po 1. roku)

Propozycja bezmięsnego obiadu...a może lepiej jako szybkie ciepłe śniadanie? czy jednak "pankejkowy" deser? hm...? Bez względu na to, jak zakwalifikujecie te pancakes i w...

Czytaj więcej ⇾

Sos czosnkowy

Do placków z selera, do mięsa, do frytek... do czego jeszcze dodajecie sos czosnkowy? Domowy, zdrowy, bez polepszaczy, konserwantów i "zapychaczy":) banalny w przygotowaniu...

Czytaj więcej ⇾

Mizeria (po 1. roku)

Bida z nędzą na talerzu dzisiaj - czyli mizeria! Prościej to już chyba tylko kupne ogórki kiszone ze słoika;)   Składniki: ogórki wężowe (u nas 2)...

Czytaj więcej ⇾

Makaron domowy

Zrobienie makaronu to wcale nie jest czarna magia...ba! łatwiej i szybciej jest zrobić domowy makaron niż upiec chleb na zakwasie;) Oryginalny przepis pochodzi z wiekowej...

Czytaj więcej ⇾

Łazanki

Składniki: makaron na łazanki (płatki) - mała paczka mała główka białej kapusty mięso mielone drobiowe (ok. 30 dkg) cebula sól, pieprz - opcjonalnie do...

Czytaj więcej ⇾

Buraczki na zimno

Składniki: 1 kg buraczków (najlepiej podłużnych) 2 cebule sól, pieprz, cukier - do smaku ocet z czerwonych winogron   Sposób przygotowania:...

Czytaj więcej ⇾

Kotlet drobiowy dla juniora

Schabowy+ziemniaki+kapusta = typowy polski obiad?:D U nas trochę zmodyfikowany przepis...ziemniaki mogą zostać, a do tego kotlecik drobiowy i np. surówka a'la Colesław...

Czytaj więcej ⇾

Surówka a'la Colesław

Składniki: 0,5 kapusty pekińskiej (jeżeli jest mała, to w całości) 2-3 marchewki 1 cebula 1 duże jabłko (lub 2 małe) jogurt grecki/śmietana + majonez sok...

Czytaj więcej ⇾

Zrazy w sosie koperkowym

Kuchennego recyklingu ciąg dalszy - tym razem pomysł, jak wykorzystać mięso z rosołu i co wyczarować z resztek bulionu :)   Składniki: Zrazy: mięso z...

Czytaj więcej ⇾

Gulasz (po 18. miesiącu)

Składniki: polędwiczka wieprzowa, ok. 300-400 g 2 cebule 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 listek laurowy...

Czytaj więcej ⇾

Rosół vel bulion

Rosołek na niedzielę musi być! Składniki: mięso – np. wołowina z kością, kurczak (ok.1/2 kg) 3 marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 por...

Czytaj więcej ⇾

Ziemniaczane puree

Składniki: ziemniaki - ilość dowolna wg uznania i apetytu ;) odrobina soli odrobina mleka   Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, ugotować...

Czytaj więcej ⇾