Zupa ogórkowa po 10. miesiącu
Składniki:
- mięso (do wyboru: indyk, kurczak, cielęcina, królik)
- mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałeczek selera
- 1/2 pora
- natka koperku
- łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 1 ziemniak
- 1 ogórek kiszony
- woda
- odrobina pieprzu, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięso. Ugotuj do miękkości i posiekaj. Obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce (grube oczka) marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło/oliwę. Gotuj około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Obierz ze skórki ogórka kiszonego, zetrzyj na tarce. Na małej patelni roztop odrobinę masła i podduś ogórka. Dodaj do garnka z zupą, zagotuj, dodaj koperek.
Zupę można również podawać z kleksem jogurtu naturalnego.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾