Obiad

Zupa ogórkowa po 10. miesiącu

Składniki:

  • mięso (do wyboru: indyk, kurczak, cielęcina, królik)
  • mała marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałeczek selera
  • 1/2 pora
  • natka koperku
  • łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
  • 1 ziemniak
  • 1 ogórek kiszony
  • woda
  • odrobina pieprzu, opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięso. Ugotuj do miękkości i posiekaj. Obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce (grube oczka) marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło/oliwę. Gotuj około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Obierz ze skórki ogórka kiszonego, zetrzyj na tarce. Na małej patelni roztop odrobinę masła i podduś ogórka. Dodaj do garnka z zupą, zagotuj, dodaj koperek.

Zupę można również podawać z kleksem jogurtu naturalnego.

zupa ogórkowa po 10.miesiącu

Zobacz również