Jabłecznik (po 1. roku)

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklankia mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki margaryny bezmlecznej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru trzcinowego (lub mniej)
- ponad 1 kg jabłek (obrane, starte na grubych oczkach i podduszone z odrobiną cynamonu)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło, cukier i żółtka dokładnie utrzeć.
Białka z jajek ubić na sztywno ze szyptą soli, wyłożyć na masę i delikatnie wymieszać.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, mieszając.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przełożyć 3/4 masy, na to jabłka i resztę masy.
Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC (góra+dół).
Komentarze (2)
tata 26 maja 2020
@Edyta tak:)
Odpowiedz ⇾Edyta (Edyta) 23 maja 2020
a można zamiast margaryny dać samo masło?
Odpowiedz ⇾