Zupa groszkowa (po 12. miesiącu)

Składniki:
- mała cebula
- łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 2 szklanki mrożonego groszku
- koperek lub pietruszka (natka)
- 1/2 litra wody (lub bulionu)
- łyżka jogurtu naturalnego
- groszek ptysiowy (opcjonalnie); możemy też zrobić małe grzaneczki z weki, chleba
- ugotowane i drobno posiekane mięso (np. z królika) - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle (lub oliwie), dodaj groszek mrożony i wodę (lub bulion).
Wszystko razem duś do miękkości, następnie zmiksuj na gładka masę, dodaj odrobinę jogurtu i koperku (lub pietruszki). Podawaj z groszkiem ptysiowym (lub grzankami).
Jeżeli chcemy uzyskać bardziej sycący posiłek dla małego ludzika, można również posypać ugotowanym i drobno posiekanym mięskiem, np. z królika.
Komentarze (2)
Kaska 27 czerwca 2019
Pamietam zupe groszkowa jeszcze ze swojego dziecinstwa:D teraz robie coreczce i zajada sie cala rodzina:D tylko mi i mezowi doprawiam juz an talerzu... ten smak i ten kolor:)))))
Odpowiedz ⇾Nastka 18 czerwca 2019
Trochę się obawiałam tej cebulki - czy nie zaszkodzi małemu brzuszkowi...ale nic takiego się nie stało, przepis zapisuję w notesiku kulinarnym!
Odpowiedz ⇾