Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną (po 12. miesiącu)

Jak to jest z kalafiorem, że wiele osób nie przepada za nim w czystej, ugotowanej postaci, a w zupie smakuje zupełnie inaczej?:D
Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną jest delikatna, ale konkretna w smaku, a dodatek kaszy jaglanej zdecydowanie podnosi walory rozgrzewajaco-zdrowotne:)
Dla tych, którzy nie lubią marnować i mają odwieczny dylemat "co zrobić z rosołu" - ten przepis to strzał w dziesiątkę!
Składniki:
- 2 l bulionu
- 1/2 główki kalafiora
- *3 marchewki
- *2 pietruszki
- *kawałek selera
- 100 g kaszy jaglanej
- pęczek koperku
- jogurt naturalny do zabielenia (opcjonalnie)
*Śmiało możemy wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania bulionu, jeżeli akurat przerabiamy niedzielny rosół;)
Sposób przygotowania:
Do gorącego bulionu wrzucamy umyte i obrane warzywa (kalafiora dzielimy na mniejsze części) i gotujemy do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Równocześnie zasypujemy bulion kaszą jaglaną.
Ugotowane warzywa wyławiamy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Dodajemy do zupy posiekany koperek.
Zupę podajemy w 'czystej' postaci lub zabielamy jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Komentarze (1)
Jola 25 września 2019
No to mam pomysł na jutrzejszy obiad!
Odpowiedz ⇾