Obiad

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną (po 12. miesiącu)

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną

Jak to jest z kalafiorem, że wiele osób nie przepada za nim w czystej, ugotowanej postaci, a w zupie smakuje zupełnie inaczej?:D

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną jest delikatna, ale konkretna w smaku, a dodatek kaszy jaglanej zdecydowanie podnosi walory rozgrzewajaco-zdrowotne:)

Dla tych, którzy nie lubią marnować i mają odwieczny dylemat "co zrobić z rosołu" - ten przepis to strzał w dziesiątkę!

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 1/2 główki kalafiora
  • *3 marchewki
  • *2 pietruszki
  • *kawałek selera
  • 100 g kaszy jaglanej
  • pęczek koperku
  • jogurt naturalny do zabielenia (opcjonalnie)

*Śmiało możemy wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania bulionu, jeżeli akurat przerabiamy niedzielny rosół;)

Sposób przygotowania:

Do gorącego bulionu wrzucamy umyte i obrane warzywa (kalafiora dzielimy na mniejsze części) i gotujemy do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Równocześnie zasypujemy bulion kaszą jaglaną.

Ugotowane warzywa wyławiamy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Dodajemy do zupy posiekany koperek.

Zupę podajemy w 'czystej' postaci lub zabielamy jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Zupa kalafiorowa kasza

Zupa kalafiorowa przepis

Zupa z kalafiora fit

Zobacz również

Komentarze (1)

Jola 25 września 2019

No to mam pomysł na jutrzejszy obiad!

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾