Rosół vel bulion

Rosołek na niedzielę musi być!

Składniki:

  • mięso – np. wołowina z kością, kurczak (ok.1/2 kg)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 por
  • liście selera (jeżeli mamy, a jak nie to trudno:)
  • cebula – nadpalona nad ogniem (dzięki niej rosół będzie miał rewelacyjny kolor)
  • ziele angielskie (2 ziarenka)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • opcjonalnie pieprz ziarnisty, sól - do smaku
  • posiekana natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Do garnka włóż opłukane mięso, zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj obrane i umyte warzywa (i nadpaloną cebulę) i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 2 godziny, ewentualnie co jakiś czas usuwając sitkiem tworzące się na powierzchni „szumowiny”.

Rosół gotowy!

Podajemy z makaronem/lanym ciastem i posiekaną natką pietruszki.

* Nadprogramowe ilości rosołu (jeżeli nagotowaliśmy jak dla pułku wojska...) możemy zamrozić, np. w woreczkach na lód i wykorzystać do przygotowywania innych zup, sosów itp.

bulionrosolrosol2

Podobne przepisy