Rosół vel bulion
Rosołek na niedzielę musi być!
Składniki:
- mięso – np. wołowina z kością, kurczak (ok.1/2 kg)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 1 por
- liście selera (jeżeli mamy, a jak nie to trudno:)
- cebula – nadpalona nad ogniem (dzięki niej rosół będzie miał rewelacyjny kolor)
- ziele angielskie (2 ziarenka)
- liść laurowy (2 szt.)
- opcjonalnie pieprz ziarnisty, sól - do smaku
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Do garnka włóż opłukane mięso, zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj obrane i umyte warzywa (i nadpaloną cebulę) i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 2 godziny, ewentualnie co jakiś czas usuwając sitkiem tworzące się na powierzchni „szumowiny”.
Rosół gotowy!
Podajemy z makaronem/lanym ciastem i posiekaną natką pietruszki.
* Nadprogramowe ilości rosołu (jeżeli nagotowaliśmy jak dla pułku wojska...) możemy zamrozić, np. w woreczkach na lód i wykorzystać do przygotowywania innych zup, sosów itp.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾