Zebra bez mleka, jaj i kakao (dla alergika i nie tylko:)
Zebra bez mleka, jaj i kakao...to co w niej w ogóle jest? Niby nic, ale JAKI efekt z tego NIC możemy uzyskać! Ciasto jest lekkie i puszyste, na niedzielny deser z okazji Dnia Kobiet idealne (pod warunkiem, że to mężczyźni upieką;)
A jak coś zostanie, to do poniedziałkowej porannej kawki siądzie rodzicom;)
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka karobu (niealergizujący odpowiednik kakao;)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 250 ml zimnej wody
- 50 ml oleju (np. z pestek winogron)
- 4 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Składniki suche (oprócz karobu) mieszamy w dużej misce. Dodajemy do tego składniki mokre i miksujemy do połączenia. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy karob i miksujemy.
Blaszkę na ciasto smarujemy tłuszczem i wysypujemy w środku np. kaszą manną (suchą!).
Wylewamy na środek tortownicy (lub innej blaszki) po około 2 łyżki naprzemian, zaczynając od jasnej masy: jasna - ciemna - jasna...i tak, aż do wyczerpania obu mas:)
Wkładamy od piekarnika rozgrzanego do 175ºC (może być termoobieg) i pieczemy około 35 minut.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾