Zebra bez mleka, jaj i kakao (dla alergika i nie tylko:)

Zebra bez mleka, jaj i kakao...to co w niej w ogóle jest? Niby nic, ale JAKI efekt z tego NIC możemy uzyskać! Ciasto jest lekkie i puszyste, na niedzielny deser z okazji Dnia Kobiet idealne (pod warunkiem, że to mężczyźni upieką;)

A jak coś zostanie, to do poniedziałkowej porannej kawki siądzie rodzicom;)

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka karobu (niealergizujący odpowiednik kakao;)
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 250 ml zimnej wody
  • 50 ml oleju (np. z pestek winogron)
  • 4 łyżki octu balsamicznego

 

Sposób przygotowania:

Składniki suche (oprócz karobu) mieszamy w dużej misce. Dodajemy do tego składniki mokre i miksujemy do połączenia. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy karob i miksujemy.

Blaszkę na ciasto smarujemy tłuszczem i wysypujemy w środku np. kaszą manną (suchą!).

Wylewamy na środek tortownicy (lub innej blaszki) po około 2 łyżki naprzemian, zaczynając od jasnej masy: jasna - ciemna - jasna...i tak, aż do wyczerpania obu mas:)

Wkładamy od piekarnika rozgrzanego do 175ºC (może być termoobieg) i pieczemy około 35 minut.

zebra tuż po wyjęciu z piekarnikazebra także dla alergika

zebra bez mleka, jaj i kakaozebraaa!

Podobne przepisy