Wegańska zupa krem z dyni (po 1. roku)
Rozgrzewająca, pyszna i energetyczna (również pod względem koloru!) zupa krem z dyni jest idealna na to szaro-bure coś za oknem, na gorszy dzień, na spadek formy - jednym słowem zupa idealna na listopad!
Składniki:
- 500 g obranej dyni
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- puszka mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
Dynię wcześniej obieramy ze skórki (chyba, że mamy dynię hokkaido - wówczas nie trzeba), usuwamy nasiona, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do dużego garnka wlewamy olej i szklimy na nim cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy kurkumą, gałką muszkatołową i imbirem - wszystko smażymy około 10 minut mieszając cały czas.
Następnie dodajemy gorący bulion i całość zagotowujemy, potem na małym ogniu gotujemy jeszcze 20 minut.
W tym czasie parzymy pomidora, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Pomidory z puszki tylko dorzucamy do garnka. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut, dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy.
Podajemy z grzankami lub pestkami dyni.
Smacznego!
Komentarze (1)
ninka 27 listopada 2019
OOoooooo, jutro robię! już czuję, że będzie pysznie:)))
Odpowiedz ⇾