Obiad

Wegańska zupa krem z dyni (po 1. roku)

zupa krem z dyni

​Rozgrzewająca, pyszna i energetyczna (również pod względem koloru!) zupa krem z dyni jest idealna na to szaro-bure coś za oknem, na gorszy dzień, na spadek formy - jednym słowem zupa idealna na listopad!

Składniki:

  • 500 g obranej dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • puszka mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:

Dynię wcześniej obieramy ze skórki (chyba, że mamy dynię hokkaido - wówczas nie trzeba), usuwamy nasiona, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Do dużego garnka wlewamy olej i szklimy na nim cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy kurkumą, gałką muszkatołową i imbirem - wszystko smażymy około 10 minut mieszając cały czas.

Następnie dodajemy gorący bulion i całość zagotowujemy, potem na małym ogniu gotujemy jeszcze 20 minut.

W tym czasie parzymy pomidora, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Pomidory z puszki tylko dorzucamy do garnka. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut, dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy.

Podajemy z grzankami lub pestkami dyni.

Smacznego!

zupa z dyni z imbirem

wegańska zupa krem z dyni

Zobacz również

Komentarze (1)

ninka 27 listopada 2019

OOoooooo, jutro robię! już czuję, że będzie pysznie:)))

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾