Śniadanie/Kolacja

Dżem truskawkowy

Dżemowanie 2015 czas zacząć!

Na pierwszy ogień poszły truskawki.

Domowy dżem truskawkowy przypomni czerwcowe upały (burze i deszcze też...), gdy odkręcimy słoiczek z dżemem zimą;)

Podaję proporcje na 1 kg truskawek, ale oczywiście lepiej zrobić z większej ilości - ile pomieścicie w garze i na ile mocy w rękach do mieszania dżemu starczy...

 

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 300 g cukru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 - 2 łyżeczki masła (aby podczas smażenia nie tworzyła się piana)

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, odszypułkować, wrzucić do garnka (najlepszy jest garnek z grubym dnem) z pozostałymi składnikami (poza masłem - to dodać już przed gotowaniem), wymieszać i najlepiej zostawić na noc w chłodnym miejscu.

Przez noc truskawki puszczą sok, który można odlać i wtedy szybciej uzyskamy konsystencję dżemu podczas gotowania. Ja soku nie odlewam, tylko wszystko razem gotuję na małym ogniu mieszając dość często, żeby owoce nie przywarły.

Gotowanie dobrze jest rozłożyć na kilka dni (zwłaszcza przy większej ilości owoców) - po godzinie-dwie codziennie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli wolicie gładki dżem, to pod koniec gotowania trzeba zmiksować masę (końcówką do miksera prosto w garnku, nawet na gazie;)

dżem z truskawekdżem truskawkowy

Gorący dżem przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcić i zapasteryzować.

domowy dżem truskawkowy

Doskonały pomysł na prezent :)

słoiczki z dżemem truskawkowym

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾