Gofry bananowe (po 6. miesiącu)

Sycące, słodkie dzięki bananom, mogą się sprawdzić na I i II śniadanie, na przekąskę, na deser... u nas wchodzą do stałego repertuaru kuchennego!
Składniki:
- 2 banany
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki cynamonu (cejloński)
- 1 szklanka mąki (owsianej, jaglanej, pszennej - w zależności, jaką dysponujemy)
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego+ olej do smarowania gofrownicy
- 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Na początek najlepiej rozgrzać gofrownicę (wcześniej posmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju).
Przygotować dwie miski i mikser.
W jednej misce oddzielamy białka od żółtek, dodajemy szczyptę soli (piana będzie sztywniejsza;) i ubijamy pianę.
Do drugiej miski: żółtka, banany pokrojone na plasterki, olej i mleko - wszystko miksujemy na gładką masę. Dodajemy obie mąki i cynamon i ponownie mieszamy lub miksujemy na niewielkich obrotach.
Na końcu dodajemy pianę i wszystko razem mieszamy (można też zmiksować na małych obrotach).
Otrzymamy dość gęstą masę - nakładamy po . około 3 łyżki na gofra i pieczemy 5-6 minut.
Podajemy wedle uznania - solo, z owocami, z dżemem... (u nas z domową czekowiśnią).
Smacznego!
Inspiracja przepisowa: alaantkoweblw.pl
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾