Śniadanie/Kolacja

Gofry bananowe (po 6. miesiącu)

domowe gofry

Sycące, słodkie dzięki bananom, mogą się sprawdzić na  I i II śniadanie, na przekąskę, na deser... u nas wchodzą do stałego repertuaru kuchennego!

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (cejloński)
  • 1 szklanka mąki (owsianej, jaglanej, pszennej - w zależności, jaką dysponujemy)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego+ olej do smarowania gofrownicy
  • 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

Na początek najlepiej rozgrzać gofrownicę (wcześniej posmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju).

Przygotować dwie miski i mikser.

W jednej misce oddzielamy białka od żółtek, dodajemy szczyptę soli (piana będzie sztywniejsza;) i ubijamy pianę.

Do drugiej miski: żółtka, banany pokrojone na plasterki, olej i mleko - wszystko miksujemy na gładką masę. Dodajemy obie mąki i cynamon i ponownie mieszamy lub miksujemy na niewielkich obrotach.

Na końcu dodajemy pianę i wszystko razem mieszamy (można też zmiksować na małych obrotach).

Otrzymamy dość gęstą masę - nakładamy po . około 3 łyżki na gofra i pieczemy 5-6 minut.

Podajemy wedle uznania - solo, z owocami, z dżemem... (u nas z domową czekowiśnią).

Smacznego!

gofry bananowe

gofry bezglutenowe

Inspiracja przepisowa: alaantkoweblw.pl

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾