Bułeczki czosnkowe z pietruszką (po 18. miesiącu)
Obłędne bułeczki!
Pod warunkiem oczywiście, że lubicie czosnek, bo jego smak jest zdecydowanie wyczuwalny, co dla nas akurat jest dużym atutem:) okazało się, że wbrew moim obawom ("bo za bardzo czosnkowe będą...") mały człowiek pałaszował bułeczki, aż mu się uszy trzęsły!
Wybitnie pomagał mu w tym tatuś (a i mamusia się nie obijała) i w efekcie bułeczki upieczone wieczorem doczekały do następnego tylko w skromnej ilości sztuk 3... stąd też tylko taka skromna reprezentacja na zdjęciach w dziennym świetle;)
Składniki (na około 14-16 bułeczek):
- 225 ml mleka, ciepłego
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 450 g mąki pszennej (luksusowa typ 450)
- 30 g masła
- 1 jajko, roztrzepane
Dodatkowo, do posmarowania bułeczek:
- 55 g miękkiego masła
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Czosnek drobno posiekać (lub przecisnąć przez praskę), wymieszać z pietruszką i miękkim masłem.
Sposób przygotowania:
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn - wymieszać drożdże z cukrem i 2 łyżkami mleka, dodać odrobinę mąki (suche drożdże wystarczy dodać do mąki).
Do miski wsypać mąkę (można przesiać) z solą, dodać miękkie masło, rozczyn z drożdży, a także roztrzepane jajko i pozostałe mleko.
Wymieszać i dokładnie wyrobić (przez około 10 minut). Ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na wymiar około 40 x 60 cm, posmarować masełkiem czosnkowo-pietruszkowym...(zdjęcie poniżej)
...i pociąć na 6 równych pasków (o długości 60 cm). Paski ułożyć jeden na drugim i tak przygotowane ciasto podzielić na tyle części, ile chcemy uzyskać bułeczek.
Foremki na muffinki ułożyć na blaszce, wyłożyć papilotkami i w każdej ułożyć "harmonijkę" z ciasta ściskając ją mocniej na dole. Blaszkę z "muffinkami" zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia przez 20-30 minut (można w piekarniku rozgrzanym do temp. 50ºC góra+dół).
Piec w temperaturze 190ºC przez 15-20 minut.
Najlepsze jeszcze ciepłe!
źródło inspiracji: Moje wypieki
Komentarze (1)
Miśka 1 lipca 2019
Te bułeczki czosnkowe są obłędne!!! Znikają w mgnieniu oka... niech no tylko zrobi się trochę chłodniej, to znowu upiekę:D
Odpowiedz ⇾