Czosnkowa zupa-krem (po 9. miesiącu)
Mocno rozgrzewająca bomba wzmacniająca!
A dla sceptyków czosnkowych - mimo obecności 1,5 główki czosnku w ok.1,5 litra gotowej zupy nie wyparza podniebienia, a wręcz powiedziałabym, że jeżeli ktoś nie wie o czosnku w zupie, to może się nawet nie domyślać jego obecności... albo to ja mam tak wypaczone kubki smakowe? Tak czy siak mały człowiek wcinał bez oporów, więc to już dobra recenzja.
Składniki:
- 1,5 główki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 litr bulionu (lub wody)
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta suszonego oregano
- szczypta białego pieprzu
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- 3-4 kromki pieczywa i olej do smażenia grzanek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać na mniejsze części.
Rozgrzać olej w głębszym rondlu (najlepiej takim, aby potem można było spokojnie dolać bulion). Dodać cebulę i zeszklić.
Następnie dodać ziemniaki i czosnek i dusić ok. 5 minut. Zalać gorącym bulionem, przykryć i gotować, aż ziemniaki staną się miękkie.
W tym czasie przygotować grzanki:) Można upiec je w piekarniku (uprzednio skropić olejem) lub usmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju.
Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej śmietanę do kubka i dodaj odrobinę gorącej zupy, by śmietana się ociepliła. Wszystko wymieszać i wlać do garnka - całość zblendować. Krem doprawić i posypać startym serem.
Podawać z grzankami.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾