Bułki jaglane z sezamem (po 1. roku życia)
Solidne, sycące, "mięsiste" w środku bułeczki zaspokoją nawet wielki głód małego człowieka na długo, a rzeczony mały człowiek może sobie nawet nie zdawać sprawy, że taka pyszna bułeczka skrywa jakże zdrową kaszę jaglaną;) tym bardziej, że dodatek kaszy moim zdaniem w żaden sposób nie wpływa na smak bułek.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki (pszenna pełnoziarnista, orkiszowa, jaglana - zależy, jaką mamy, możemy też wymieszać kilka)
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (lub płatków jaglanych)
- 20 g drożdży
- 200 ml ciepłej wody (ok.40
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżeczka sezamu
Sposób przygotowania:
Kaszę (lub płatki jaglane) gotujemy i studzimy, następnie mieszamy z mąką, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier i sezam, dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut w razie potrzeby podsypując mąką, aby ciasto nie było za rzadkie.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość (40-60 minut). U nas ciasto rosło zawinięte w kocyk koło kaloryfera;)
Z wyrośniętego ciasta formułujemy bułki, jakie tylko nam się podobają i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy od ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce (można do piekarnika rozgrzanego do 50ºC).
Pieczemy 20 minut w 200ºC.
Komentarze (1)
Lidka_T. 1 lipca 2019
Fajny pomysł na kaszę jaglaną! Staram się jeść ją regularnie, a jako składnik pieczywa daje wiele nowych mozliwosci:) bo ilez mozna jesc jaglanke albo zupy z kasza...
Odpowiedz ⇾