Pancakes bananowo-brzoskwiniowe (po 1. roku)

Kolejna pankejkowa propozycja w sam raz na Dzień Dziecka!
Minimalistyczna w przygotowaniu, ale zdecydowanie maksimum w smaku :)
Składniki (na około 15 placuszków):
- 190 g mąki pszennej (lub wymieszanej pół na pół z pełnoziarnistą)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru trzcinowego (stewii, syropu z agawy)
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 1 banan
- 1 brzoskwinia (sparzona i obrana ze skórki)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek / oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wymieszać razem.
W drugim naczyniu roztrzepane jajko wymieszać z mlekiem.
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać pokrojone owoce.
Smażyć bez tłuszczu z obu stron na złoto (jak na powierzchni placka zaczną się tworzyć pęcherzyki - obracamy na druga stronę).
I w przekroju...
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾