Pancakes bananowo-brzoskwiniowe (po 1. roku)

Kolejna pankejkowa propozycja w sam raz na Dzień Dziecka!

Minimalistyczna w przygotowaniu, ale zdecydowanie maksimum w smaku :)

 

Składniki (na około 15 placuszków):

  • 190 g mąki pszennej (lub wymieszanej pół na pół z pełnoziarnistą)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru trzcinowego (stewii, syropu z agawy)
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1 banan
  • 1 brzoskwinia (sparzona i obrana ze skórki)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek / oleju z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki wymieszać razem.

W drugim naczyniu roztrzepane jajko wymieszać z mlekiem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać pokrojone owoce.

Smażyć bez tłuszczu z obu stron na złoto (jak na powierzchni placka zaczną się tworzyć pęcherzyki - obracamy na druga stronę).

Pancakes bananowo-brzoskwiniowe

I w przekroju...

placuszek w przekroju

Podobne przepisy