Makaron z sosem brokułowym i mascarpone

makaron z sosem brokułowym i mascarpone

Danie z kategorii - co mam w lodówce, to wrzucam do gara... Proste, szybkie i bardzo smaczne! A jak wyjdzie za dużo, to nawet lepiej - będzie obiad do pracy na następny dzień;) Jak nie macie/nie lubicie mięsa, nic nie szkodzi - bez mięsa też pyszne. Brokuł w takim sosie posmakuje nawet zagorzałym przeciwnikom "zielonego kalafiora" (takie urocze określenie kalafiora kiedyś wpadło nam w uszy:P). A zatem do dzieła!

 

Składniki:
  • około 300 g makaronu (rodzaj wedle uznania)
  • 1/2 większego brokuła lub 1 mniejszy
  • 1 czerwona papryka
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 plasterki schabu (lub 1 filet z kurczaka)
  • 250-300 g serka mascarpone
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę do obgotowania brokuła. Brokuła rozdzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie z odrobina cukru - dzięki temu brokuł zachowa intensywny kolor. Ugotowanego brokuła odcedzić na sitku.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę mięso i podsmażyć, następnie zalać bulionem (około 1/2 szklanki), dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić na małym ogniu.

W tym czasie umyć, obrać i pokroić paprykę w kostkę - dodać do mięsa i wszystko razem poddusić aż papryka zmięknie. W razie konieczności podlać większą ilością bulionu lub wodą. Na końcu dodać ugotowany brokuł i serek mascarpone, wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Podawać z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

makaron z brokułem i mascarpone

Podobne przepisy