Makaron z sosem brokułowym i mascarpone
Danie z kategorii - co mam w lodówce, to wrzucam do gara... Proste, szybkie i bardzo smaczne! A jak wyjdzie za dużo, to nawet lepiej - będzie obiad do pracy na następny dzień;) Jak nie macie/nie lubicie mięsa, nic nie szkodzi - bez mięsa też pyszne. Brokuł w takim sosie posmakuje nawet zagorzałym przeciwnikom "zielonego kalafiora" (takie urocze określenie kalafiora kiedyś wpadło nam w uszy:P). A zatem do dzieła!
Składniki:
- około 300 g makaronu (rodzaj wedle uznania)
- 1/2 większego brokuła lub 1 mniejszy
- 1 czerwona papryka
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 plasterki schabu (lub 1 filet z kurczaka)
- 250-300 g serka mascarpone
- łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki bulionu
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę do obgotowania brokuła. Brokuła rozdzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie z odrobina cukru - dzięki temu brokuł zachowa intensywny kolor. Ugotowanego brokuła odcedzić na sitku.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę mięso i podsmażyć, następnie zalać bulionem (około 1/2 szklanki), dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić na małym ogniu.
W tym czasie umyć, obrać i pokroić paprykę w kostkę - dodać do mięsa i wszystko razem poddusić aż papryka zmięknie. W razie konieczności podlać większą ilością bulionu lub wodą. Na końcu dodać ugotowany brokuł i serek mascarpone, wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾