Kurczak z mozarellą i suszonymi pomidorami (po 18. miesiącu)
Składniki:
- pierś z kurczaka (u nas akurat 4;)
- cebula
- mozarella (1 kulka)
- suszone pomidory
- zioła prowansalskie, curry, bazylia, oregano, sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, osuszyć, naciąć kieszonki, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi i szczyptą curry - można zostawić w przyprawach na całą noc, mięso będzie wtedy jeszcze delikatniejsze.
Cebulę pokroić w kosteczkę, poddusićna odrobinie oliwy, następnie dorzucić pokrojone suszone pomidory i dusić wszystko razem przez chwilę.
Ser pokroić w kostkę i dodać do cebuli z pomidorami. Wszystko doprawić bazylią, oregano (+ opcjonalnie pieprzem i solą do smaku) i dokładnie wymieszać, a następnie nafaszerować tym kurczaka. Miejsce nacięcia można spiąć wykałaczkami.
Kurczaka dusić na małym ogniu w rondelku z rozgrzaną odrobiną oliwy z oliwek. Dusić na złoto z każdej strony.
Podajemy np. z ziemniaczanym puree i surówką z czerwonej kapusty.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾