Placuszki z serem i truskawkami (po 8. miesiącu)
Truskawki nadal królują w menu;) kiedy jak nie teraz? Placuszki-pancakes proponujemy nie tylko na śniadanie czy II. śniadanie, ale również jako lżejszą wersję obiadu na upały.
Składniki:
- 120 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 jajko
- 1 banan
- 2 kopiaste łyżki amarantusa ekspandowanego
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
- 1/3 szklanki mleka
- 8 średnich truskawek
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Twaróg rozkruszamy od miski.
Banana obieramy i rozgniatamy razem z twarogiem.
Wbijamy jajko, dodajemy mleko i całość mieszamy na papkę. Dodajemy amarantus i mąkę i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Truskawki kroimy na mniejsze części i delikatnie mieszamy z ciastem.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem.
Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na niewielkim ogniu z dwóch stron.
Smacznego!
inspiracja: alaantkoweblw
Komentarze (2)
Justi (Justyna) 19 sierpnia 2019
Na truskawki nie zdazylam - zrobilam z malinami i to tez jest strzal w dziesiatke???? zastanawiam sie czy twarog+sliwki to bedzie dobre polaczenie...????
Odpowiedz ⇾Olka-K 17 lipca 2019
Zrobione - korzystamy z ostatnich chyba juz truskawek w tym sezonie (chlip chlip:(((...) - placuszki sa pyszne:))) dodatkowy plus za to, ze moje dziecie-antyfan sera pochlonelo ich calkiem sporo z ogromnym apetytem;) Dziekuje za super pzepis!
Odpowiedz ⇾