Obiad

Zupa-krem z dyni (już od 8. miesiąca życia)

zupka z dyni

Składniki:

  • 300g dyni (najlepsza odmiana to hokkaido – nie wymaga obierania ze skórki, chociaż dla dzieci poniżej 1.roku życia bezpieczniej będzie ją usunąć)
  • ¼ cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • marchewka
  • cynamon, gałka muszkatołowa - po szczypcie (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek (lub masło)
  • kawałek mięsa wielkości dłoni (np. królik, indyk) - ugotować osobno (opcjonalnie, zupka może być również bez mięsa)

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie/maśle, dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalać mniej więcej centymetrem wody i dusić ok.10 minut. Następnie dodać dynię i dusić pod przykryciem do miękkości.

zupka krem z dyni

Zmiksować, dodać odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej. Posypać drobno pokrojonym mięskiem.

Smacznego!

zupa krem z dyni

Zobacz również

Komentarze (1)

daro 30 października 2021

U nas dynia to po marchewce i jabłuszko trzeci produkt, jaki podaliśmy rozszerzając dietę ;-) Od początku smakowała, z tym że nie podawaliśmy zwykłej, a smaczniejszą piżmową (hipp np. ma). Sami posmakowaliśmy z żoną.

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾