Zupa-krem z dyni (już od 8. miesiąca życia)
Składniki:
- 300g dyni (najlepsza odmiana to hokkaido – nie wymaga obierania ze skórki, chociaż dla dzieci poniżej 1.roku życia bezpieczniej będzie ją usunąć)
- ¼ cebuli
- ½ ząbka czosnku
- marchewka
- cynamon, gałka muszkatołowa - po szczypcie (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek (lub masło)
- kawałek mięsa wielkości dłoni (np. królik, indyk) - ugotować osobno (opcjonalnie, zupka może być również bez mięsa)
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie/maśle, dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalać mniej więcej centymetrem wody i dusić ok.10 minut. Następnie dodać dynię i dusić pod przykryciem do miękkości.
Zmiksować, dodać odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej. Posypać drobno pokrojonym mięskiem.
Smacznego!
Komentarze (1)
daro 30 października 2021
U nas dynia to po marchewce i jabłuszko trzeci produkt, jaki podaliśmy rozszerzając dietę ;-) Od początku smakowała, z tym że nie podawaliśmy zwykłej, a smaczniejszą piżmową (hipp np. ma). Sami posmakowaliśmy z żoną.
Odpowiedz ⇾