Obiad

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Składniki:

  • mąka pszenna (lub pełnoziarnista)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1-2 jabłka
  • oliwa/olej z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:
Drożdże pokrusz, wymieszaj w miseczce z 2 łyżeczkami cukru i poczekaj, aż się rozpuszczą.

Następnie dodaj do nich szklankę ciepłego mleka, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wybij jedno jajko i żółtko, ubij mikserem. Dodaj płaską łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Przelej do miski drożdże wymieszane z mlekiem i wszystko miksuj dodając tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.

racuchy drożdżowe dla dzieci

 

Zobacz również