Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Składniki:
- mąka pszenna (lub pełnoziarnista)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 25 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1-2 jabłka
- oliwa/olej z pestek winogron
Sposób przygotowania:
Drożdże pokrusz, wymieszaj w miseczce z 2 łyżeczkami cukru i poczekaj, aż się rozpuszczą.
Następnie dodaj do nich szklankę ciepłego mleka, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wybij jedno jajko i żółtko, ubij mikserem. Dodaj płaską łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Przelej do miski drożdże wymieszane z mlekiem i wszystko miksuj dodając tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾