Sos koperkowy (lub szczypiorkowy)
![](/uploads/737x414_sos-koperkowy-lub-szczypiorkowy-bey.jpg)
Szybki i prosty sos koperkowy (lub szczypiorkowy), który pasuje do krokietów serowo-ziemniaczanych, mięsa, ale także np. do kasz:)
Małe sprostowanie - szybki pod warunkiem, że macie resztkę rosołu z obiadu albo zamrożoną;) My mrozimy w woreczkach na lód - potem ciach i w razie potrzeby wrzucamy kilka kosteczek takiego "lodo-rosołu" podczas przygotowywania np. sosu. Jeżeli nie mamy zamrożonej tak dużej ilości jak potrzeba na sos, to też nie problem - nawet kilka kostek domowego intensywnego rosołu wymieszanych z wodą wystarczy, aby nadać smak potrawie.
Składniki:
- 2-3 łyżki siekanego koperku lub szczypiorku
- 1/2 l rosołu lub wywaru z warzyw
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki
- sól morska, pieprz - opcjonalnie do smaku
Sposób przygotowania:
Koperek (lub szczypiorek) opłukać, otrząsnąć i posiekać.
Zimny rosół zmieszać z mąką, zagotować, połączyć z jogurtem i koperkiem (lub szczypiorkiem), wymieszać.
Doprawić do smaku.
Gotowe:)
Ile Wam to zajęło? Max. 5 minut?:)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾