Leczo z soczewicą (po 18. miesiącu)

Zwykłe-niezwykłe wege-leczo, bo dodatek soczewicy sprawia, że danie nie tylko jest pożywniejsze, ale również zyskuje troszkę inny smaczek:)
Nie trzeba już dodawać mięsa, ale oczywiście w wersji dla rodziców można dorzucić wszystko, co zalega na półce lodówki, pamiętając o wcześniejszym podduszeniu.
Składniki:
- 1 cukinia
- 3 papryki - najlepiej różnokolorowe (żółta, czerwona, zielona)
- 1 większa cebula
- 1 ząbek czosnku
- około 1 kg pomidorów
- *mały przecier pomidorowy - opcjonalnie, jeżeli chcemy uzyskać jeszcze bardziej intensywyny smak
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- majeranek, sól, pieprz
- papryka słodka lub ostra
- olej z pestek winogron - odrobina do podsmażenia warzyw
Sposób przygotowania:
Warzywa (oprócz pomidorów) obrać i pokroić w grubszą kostkę, a następnie wszystko podsmażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut.
Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (+ ewentualnie przecier). Wszystko razem poddusić.
Soczewicę dokładnie opłukać na sitku i dodać na 10-15 minut przed końcem duszenia.
Przyprawić według własnego uznania, wymieszać dokładnie, ewentualnie odczekać chwilę, aż soczewica spęcznieje.
Można podawać z pieczywem:)
Tester o najbardziej wyrafinowanym podniebieniu w akcji...;)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾