Kopytka (po 1. roku życia)

Danie z kategorii "co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu"... że też wcześniej nie wpadłam na takie ich wykorzystanie! Kopytka doskonale znam, ale nie wiedzieć czemu jakoś ostatnio odeszły w zapomnienie - czas najwyższy to zmienić:)
Składniki:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków (wystudzonych)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól - do smaku
- 1 łyżka oliwy / oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zmielić w maszynce / przecisnąć przez praskę. Przerzucić do miski, dodać obie mąki, wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę z 1 łyżka oliwy z oliwek.
Z ciasta uformować wałeczki grubości około 3 cm, kroić w ukośne kawałki.
Kopytka wrzucać partiami na wrzątek - wyjmować ok. 1-2 minuty po ich wypłynięciu.
Można polać roztopionym masłem, świetnie pasują do mięs i sosów, ale równie dobrze smakują same, zrumienione na patelni;)
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾