Orzechowe pancakes z czekoladą (po 8. miesiącu)
Kolejne placuchy śniadaniowe - tym razem gratka dla fanów czekolady:))) w połączeniu z kaszą manną i masłem orzechowym.
Kto im się oprze?
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- kilka kostek czekolady (90%)
- miód (po roku) lub syrop daktylowy do polania
- olej rzepakowy do posmarowania patelni
Sposób przygotowania:
Kaszę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na około 20 minut.
Obieramy banana i rozgniatamy widelcem (lub kroimy na plasterki, jeśli planujemy wszystko potem zmiksować na gładszą masę).
Czekoladę siekamy na małe kawałki.
Oddzielamy żółtko od białka – białko ubijamy na pianę.
Do nasiąkniętej mlekiem kaszy dodajemy banana, masło orzechowe, żółtko, posiekaną czekoladę – mieszamy (lub miksujemy). Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek – jeszcze raz delikatnie wszystko mieszamy.
Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na niewielkim ogniu – obracamy na drugą stronę w momencie, gdy pokażą się charakterystyczne bąble:) ---> patrz zdjęcie poniżej:
Pancakes można podać z syropem klonowym, miodem, owocami itp.
Smacznego!
inspiracja: alaantkoweblw
Komentarze (4)
Tata 23 listopada 2020
@Malwina, można, ale banan dodaje słodyczy;-)
Odpowiedz ⇾Malwina 11 września 2020
Witam nozna pominac banana ?
Odpowiedz ⇾OlA 26 lipca 2019
Lece dzis po kasze i jutro na sniadanie robimy te pancakes! dzieki za pomysl:)
Odpowiedz ⇾aneta w. 26 lipca 2019
A wlasnie sie zastanawialam do czego jeszcze poza owsianka wykorzystac domowe maslo orzechowe:))) przepi na te placki spadl mi jak z nieba;)
Odpowiedz ⇾