Lane ciasto (po 10. miesiącu)
Czasem przychodzi taki moment w planowaniu obiadów małego człowieka, że już brakuje pomysłów, pod jaką postacią podać jajko/żółtko...
To może lane ciasto (lane kluski)? Można podać jako dodatek do zupki, ale równie dobrze smakują same/z odrobiną masełka/z owocami...
Składniki:
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki mąki
- około łyżeczka wody
Sposób przygotowania:
Żółtko utrzeć z mąką i dodać tyle wody, aby uzyskać konsytencję gęstej śmietany.
Na wrzątek (lub gotującą się zupę) wlewać ciasto cienkim strumieniem i mieszać, żeby zrobiły się kluseczki.
Gotować do czasu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię, około 3-4 minuty.
W zupie pomidorowej :)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾