Lane ciasto (po 10. miesiącu)

Czasem przychodzi taki moment w planowaniu obiadów małego człowieka, że już brakuje pomysłów, pod jaką postacią podać jajko/żółtko...

To może lane ciasto (lane kluski)? Można podać jako dodatek do zupki, ale równie dobrze smakują same/z odrobiną masełka/z owocami...

 

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki mąki
  • około łyżeczka wody

Sposób przygotowania:

Żółtko utrzeć z mąką i dodać tyle wody, aby uzyskać konsytencję gęstej śmietany.

Na wrzątek (lub gotującą się zupę) wlewać ciasto cienkim strumieniem i mieszać, żeby zrobiły się kluseczki.

Gotować do czasu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię, około 3-4 minuty.

lane ciasto / lane kluski

W zupie pomidorowej :)

zupa pomidorowa z lanym ciastemzupa pomidorowa z lanymi kluskami

Podobne przepisy