Rybka panierowana (po 18. miesiącu)

Jak przekonać małego człowieka do zjedzenia ryby?

Może na przykład wycinając fajne kształty z fileta? W końcu jemy też (albo NAJPIERW) oczami:)

 

Składniki:

  • 40 dkg filetu z ryby bez skóry i ości (np. dorsz)
  • pół cytryny
  • zioła prowansalskie
  • tarta bułka i mąka do panierowania
  • jajko
  • oliwa z oliwek do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Opłucz filet, osusz, skrop sokiem z cytryny. Nożem możesz wyciąć kształty rybek w filecie (świetnie nadają się też do tego foremki do wycinania pierniczków;), oprósz ziołami prowansalskimi.

wycięte rybkirybko-gwiazdki

Rybki panieruj w mące i jajku, potem w bułce tartej.

rybka w panierce

Rozgrzej oliwę na patelni, kładź na niej rybki. Najpierw obsmaż z dwóch stron na rumiano, a potem chwilkę potrzymaj na małym ogniu, aby rybki „doszły” również w środku. Zdejmij z patelni, osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

rybka panierowanarybka do kwadratu;)

Podaj np. z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty pekińskiej.

ryba panierowana z ziemniakami i surówką

 

Podobne przepisy