Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy (dla dzieci po roku)

Dziś spaghetti w nieco innej odsłonie - sprytnie przemycona czerwona soczewica nie tylko doda smaczku, ale również dobrze wpłynie na zdrowie naszych małych ludzi ;)
Składniki:
- puszka pomidorów bez skórki lub kartonik krojonych pomidorów (ok 400 g) – w sezonie 4-5 pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
- ½ czerwonej surowej papryki (bez skórki)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (+ szklanka wody do ugotowania)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- szczypta pieprzu
- makaron spaghetti
Sposób przygotowania:
Na początek gotujemy makaron (najlepiej oczywiście al'dente).
W tym czasie przygotowujemy sos. W większym garnku zagotowujemy szklankę zimnej wody. Opłukaną soczewicę wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem ok.15 minut do momentu, aż wchłonie wodę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę – wszystko należy zeszklić na oliwie (najpierw cebula, po chwili czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 1 minuty) i dodać do garnka z soczewicą.
Następnie do garnka dorzucamy posiekane suszone pomidory, pomidory z puszki lub kartonika razem z sosem, paprykę pokrojoną w kostkę, przyprawy (paprykę, bazylię, oregano) i miksujemy chwilkę, żeby rozdrobnić soczewicę (chyba, że zależy nam na idealnie gładkim sosie, wtedy dłużej). Gotujemy jeszcze około 5 minut na małym ogniu.
Ugotowany makaron polewamy sosem, możemy także posypać startym żółtym serem.
Można również podać z kawałkami podduszonego kurczaka.
Tu sos jeszcze przed zmiksowaniem :)
Spaghetti z gotowym już sosem
A tu nasze danie z kawałkami kurczaka ;)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾