Szybkie ciasteczka kokosowo-amarantusowe (od 9. miesiąca)
Szybkie ciasteczka kokosowe z amarantusem i gorzką czekoladą - dawka mocy nie tylko dla służb mundurowych ;)
Składniki (na około 18 ciasteczek):
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1/4 szklanki cukru (trzcinowy, kokosowy)
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki pszennej (może być również pełnoziarnista)
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 jajo
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6-8 kostek gorzkiej czekolady - minimum 80% (posiekać)
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik - 180 stopni Celsjusza i termoobieg.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło miksujemy z cukrem na gładko, następnie dodajemy jajo ( w całości) i miksujemy jeszcze chwilę.
Dodajemy wiórki, mąkę, amarantus i proszek do pieczenia - miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blaszce w odstępach.
Pieczemy około 10 minut i studzimy na kratce.
Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mogą być dość miękkie, ale bez obaw - potem stwardnieją.
Smacznego!
Inspiracja przepisowa: alaantkoweblw.pl
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾