Obiad

Pulpety z warzywami (po 12. miesiącu)

Składniki:

  • 150 g mielonego mięsa (np. indyk, królik, cielęcina)
  • łyżka tartej bułki lub kaszy manny
  • łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • białko jajka
  • 300 ml wody
  • ½ papryki (czerwonej lub żółtej) - opcjonalnie
  • pomidor lub sok pomidorowy
  • łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Mięso, tartą bułkę (lub kaszę mannę), natkę pietruszki i białko wyrób na gładką masę, uformuj pulpety. Warzywa obierz, pokrój, podsmaż chwilę na rozgrzanej oliwie. Zalej wodą i duś jeszcze ok. 10 minut. Dodaj pulpety, wszystko duś razem jeszcze przez 15 minut. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem.

pulpety z warzywami

Zobacz również