Kasza gryczana z jajem;) dla dzieci po 1.roku życia

Dzisiaj prosty i ekspresowy obiad, dzięki któremu wrócimy myślami do wakacji na wsi u babci :)

 

Składniki:

  • kasza gryczana (dla umiarkowanie "żernych" dwójki rodziców i małego ludzika potrzebujemy około szklanki suchej kaszy)
  • woda (do ugotowania kaszy)
  • jajka (ile chcemy, tyle przygotujmy;)
  • kefir (minimum po małym kubeczku dla każdego)
  • oliwa z oliwek, szczypta soli
  • 1 cebula (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania

Gotujemy kaszę gryczaną (chyba, że użyjemy kaszy w woreczkach...wtedy gotujemy tyle woreczków, ile nam się zamarzy albo ile zmieści się do garnka;)

Jeżeli mamy sypką kaszę:

Kaszę gryczaną zalewamy 2 szklanki zimnej wody (można dodać szczyptę soli do smaku) i gotujemy pod przykryciem. Od czasu zagotowania gotujemy około 5 minut na dużym ogniu (pod przykryciem!), następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 15-20 minut do czasu, aż kasza wchłonie wodę (możemy również zdjąć garnek z gazu zanim cała woda wsiąknie, owinąć garnek w ręcznik/grubszą ścierkę/zawinąć w kołdrę i odczekać 15-30 minut).

Jeżeli chcemy kaszę omaścić, to teraz siekamy cebulkę i dusimy ją na odrobinie oliwy z oliwek.

Gdy kaszę już mamy gotową, sadzimy jaja na patelni z odrobiną oliwy z oliwek (można odrobinę posolić) i smażymy pod przykryciem do czasu, aż jajka się zetną.

Kefir przelewamy do szklanek, wykładamy na talerz kaszę (polewamy omastą lub nie;), ściągamy z patelni jajka sadzone.

Jemy!

kasza gryczana z jajem kasza gryczana z jajem i kefirem

 

Podobne przepisy