Kasza gryczana z jajem;) dla dzieci po 1.roku życia
Dzisiaj prosty i ekspresowy obiad, dzięki któremu wrócimy myślami do wakacji na wsi u babci :)
Składniki:
- kasza gryczana (dla umiarkowanie "żernych" dwójki rodziców i małego ludzika potrzebujemy około szklanki suchej kaszy)
- woda (do ugotowania kaszy)
- jajka (ile chcemy, tyle przygotujmy;)
- kefir (minimum po małym kubeczku dla każdego)
- oliwa z oliwek, szczypta soli
- 1 cebula (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Gotujemy kaszę gryczaną (chyba, że użyjemy kaszy w woreczkach...wtedy gotujemy tyle woreczków, ile nam się zamarzy albo ile zmieści się do garnka;)
Jeżeli mamy sypką kaszę:
Kaszę gryczaną zalewamy 2 szklanki zimnej wody (można dodać szczyptę soli do smaku) i gotujemy pod przykryciem. Od czasu zagotowania gotujemy około 5 minut na dużym ogniu (pod przykryciem!), następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 15-20 minut do czasu, aż kasza wchłonie wodę (możemy również zdjąć garnek z gazu zanim cała woda wsiąknie, owinąć garnek w ręcznik/grubszą ścierkę/zawinąć w kołdrę i odczekać 15-30 minut).
Jeżeli chcemy kaszę omaścić, to teraz siekamy cebulkę i dusimy ją na odrobinie oliwy z oliwek.
Gdy kaszę już mamy gotową, sadzimy jaja na patelni z odrobiną oliwy z oliwek (można odrobinę posolić) i smażymy pod przykryciem do czasu, aż jajka się zetną.
Kefir przelewamy do szklanek, wykładamy na talerz kaszę (polewamy omastą lub nie;), ściągamy z patelni jajka sadzone.
Jemy!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾