Obiad

Burgery z dorsza (po 8. miesiącu)

burgery rybne

Pomysł na rybkę zamiast tradycyjnej panierowanej... Dzięki zmieleniu ryby nie dość, że minimalizujemy ryzyko znalezienia ości (co przy filecie i tak jest niewielkie), ale jeszcze mamy szansę dodać sporo zdrowych dodatków do masy na burgery. Dodatkowo, pieczone burgery zdecydowanie są zdrowe i fit, więc jest to opcja nie tylko dla dzieci;)

Składniki:

  • 400g filetu z dorsza (bez skóry)
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka lub 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 starta na tarce marchewka
  • 1 pęczek koperku lub natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • dodatkowo do panierowania: 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • olej rzepakowy - do skropienia przed pieczeniem

Sposób przygotowania:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy olejem, tak aby natłuścić papier. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg).

Jeżeli używamy suchej bułki, to namaczamy ją w wodzie (lub mleku), aby zmiękła, a następnie odciskamy i przekładamy do miski.

Umytą i osuszoną rybę mielimy w malakserze (blenderze) razem z cebulą. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce marchewkę, posiekany koperek (lub pietruszkę), jajo, musztardę, sok z cytryny - mieszamy.

burgery z ryby blw

Z gotowej masy formujemy burgery i obtaczamy w bułce tartej (lub kaszy), układamy na przygotowanej wcześniej blaszce.

burgery rybne blw

burgery z dorsza

Burgery skrapiamy jeszcze olejem i pieczemy około 15 minut - przewracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 10-15 minut.

Smacznego!

pieczone burgery rybne

burgery rybne z piekarnika

burgery rybne przepis

inspiracja: alaantkoweblw

Zobacz również