Burgery z dorsza (po 8. miesiącu)
Pomysł na rybkę zamiast tradycyjnej panierowanej... Dzięki zmieleniu ryby nie dość, że minimalizujemy ryzyko znalezienia ości (co przy filecie i tak jest niewielkie), ale jeszcze mamy szansę dodać sporo zdrowych dodatków do masy na burgery. Dodatkowo, pieczone burgery zdecydowanie są zdrowe i fit, więc jest to opcja nie tylko dla dzieci;)
Składniki:
- 400g filetu z dorsza (bez skóry)
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka lub 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 starta na tarce marchewka
- 1 pęczek koperku lub natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko
- dodatkowo do panierowania: 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
- olej rzepakowy - do skropienia przed pieczeniem
Sposób przygotowania:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy olejem, tak aby natłuścić papier. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
Jeżeli używamy suchej bułki, to namaczamy ją w wodzie (lub mleku), aby zmiękła, a następnie odciskamy i przekładamy do miski.
Umytą i osuszoną rybę mielimy w malakserze (blenderze) razem z cebulą. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce marchewkę, posiekany koperek (lub pietruszkę), jajo, musztardę, sok z cytryny - mieszamy.
Z gotowej masy formujemy burgery i obtaczamy w bułce tartej (lub kaszy), układamy na przygotowanej wcześniej blaszce.
Burgery skrapiamy jeszcze olejem i pieczemy około 15 minut - przewracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 10-15 minut.
Smacznego!
inspiracja: alaantkoweblw
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾