Makaron z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- filet z łososia – ok. 250 g
- szpinak świeży – ok. 400 g
- śmietanka 18% lub 12% - ½ szklanki
- 4 ząbki czosnku
- makaron – u nas akurat 5-kolorowy Picchiatelli (ale nie ma znaczenia, jaki...najlepszy jest ten, który lubi nasze dziecko;)
- masło/oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia – posypać ziołami prowansalskimi i ugotować na parze (lub udusić w woreczku w piekarniku: 180ºC); można też podsmażyć na patelni teflonowej – nie potrzeba tłuszczu, bo łosoś sam w sobie ma go dostatecznie dużo;)
Jak już mamy gotowego łososia, to nastawiamy wodę i gotujemy makaron;)
Szpinak – umyć...
...poddusić na maśle/oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek + gałkę muszkatołową + pieprz...
a następnie dodać śmietanę i jeszcze chwilkę poddusić. Dorzucić kawałki duszonego łososia i wszystko wymieszać.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem szpinakowo-łososiowym.
Jeść! :)
Komentarze (1)
mama_stasia 2 sierpnia 2019
KOCHAM szpinak pod kazda postacia! w tym polaczeniu kocham chyba jeszcze bardziej:D
Odpowiedz ⇾