Fasolka szparagowa żółta

W takie upały idziemy na łatwiznę i 'szybciznę' z gotowaniem...wcześniej ugotowaną fasolkę można z powodzeniem zjeść później, jak już nabierzemy apetytu pod wieczór albo spakować i uciec z nią w poszukiwaniu chłodnego miejsca;)

 

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej (z obciętymi końcówkami i umytej)
  • 2 l wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Fasolkę włożyć do garnka i zalać zimną wodą.

Doprowadzić do wrzenia, dodać sól, cukier i od tego momentu gotować przez ok. 5-15 minut, pod przykryciem (rozrzut czasowy wynika stąd, że młoda fasolka ugotuje się szybciej a starsza potrzebuje więcej czasu).

Odcedzić fasolkę.

Podawać solo / z bułką tartą i masełkiem, do tego np. młode ziemniaczki i kefir:)

fasolka szparagowa żółta fasolka szparagowa z bułką tartą i masełkiem

Podobne przepisy