Fasolka szparagowa żółta
W takie upały idziemy na łatwiznę i 'szybciznę' z gotowaniem...wcześniej ugotowaną fasolkę można z powodzeniem zjeść później, jak już nabierzemy apetytu pod wieczór albo spakować i uciec z nią w poszukiwaniu chłodnego miejsca;)
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej (z obciętymi końcówkami i umytej)
- 2 l wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Fasolkę włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Doprowadzić do wrzenia, dodać sól, cukier i od tego momentu gotować przez ok. 5-15 minut, pod przykryciem (rozrzut czasowy wynika stąd, że młoda fasolka ugotuje się szybciej a starsza potrzebuje więcej czasu).
Odcedzić fasolkę.
Podawać solo / z bułką tartą i masełkiem, do tego np. młode ziemniaczki i kefir:)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾