Obiad

Wiosenna zupka jarzynowa (po 10. miesiącu)

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 selera (korzeń)
  • por (biała część)
  • 1 kalarepka
  • brokuł / kalafior (lub jedno i drugie, jeżeli mamy;)
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • groszek mrożony lub świeży (3/4 szklanki)
  • liść laurowy, ziele angielskie - opcjonalnie (dla niemowląt bez)
  • sól, pieprz - do smaku
  • posiekana natka koperku
  • masło / oliwa z oliwek - ok. 4 łyżek
  • woda mineralna niegazowana

 

Sposób przygotowania:

Pora i cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle (oliwie). Marchew, pietruszkę, seler, kalarepkę, ziemniaki - obrać, umyć, zetrzeć na tarce (grube oczka), brokuła/kalafior podzielić na mniejsze różyczki, umyć i wszystko dodać do zeszklonej cebuli i pora, poddusić. Podlać wodą tak, aby dobrze zakryła wszystkie warzywa, dodać liść laurowy i ziele angielskie (jeżeli chcemy użyć) i dusić do czasu, aż warzywa będa miękkie. Pod koniec gotowania dorzucić groszek i jeszcze chwilke pogotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę koperku.

Można zabielić jogurtem lub śmietaną.

zupka jarzynowazupka jarzynowa dla niemowlaka

* zupkę dla niemowlaka można zmiksować na gładki krem, można również dodać posiekane ugotowane mięso, np. z królika. Uzyskamy wówczas pełnowartościowy sycący posiłek.

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾