Wiosenna zupka jarzynowa (po 10. miesiącu)
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 1 selera (korzeń)
- por (biała część)
- 1 kalarepka
- brokuł / kalafior (lub jedno i drugie, jeżeli mamy;)
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- groszek mrożony lub świeży (3/4 szklanki)
- liść laurowy, ziele angielskie - opcjonalnie (dla niemowląt bez)
- sól, pieprz - do smaku
- posiekana natka koperku
- masło / oliwa z oliwek - ok. 4 łyżek
- woda mineralna niegazowana
Sposób przygotowania:
Pora i cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle (oliwie). Marchew, pietruszkę, seler, kalarepkę, ziemniaki - obrać, umyć, zetrzeć na tarce (grube oczka), brokuła/kalafior podzielić na mniejsze różyczki, umyć i wszystko dodać do zeszklonej cebuli i pora, poddusić. Podlać wodą tak, aby dobrze zakryła wszystkie warzywa, dodać liść laurowy i ziele angielskie (jeżeli chcemy użyć) i dusić do czasu, aż warzywa będa miękkie. Pod koniec gotowania dorzucić groszek i jeszcze chwilke pogotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę koperku.
Można zabielić jogurtem lub śmietaną.
* zupkę dla niemowlaka można zmiksować na gładki krem, można również dodać posiekane ugotowane mięso, np. z królika. Uzyskamy wówczas pełnowartościowy sycący posiłek.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾