Sernik borówkowy (jagodowy:)

Absolutny hit tego roku u nas! Rok co prawda niedawno się zaczął, więc może inny przepis wkrótce zdetronizuje sernik, ale póki co to nasz numer 1:)
Smakuje, co ciekawe, jak sernik na zimno.
I pomimo długiego opisu poniżej - NIE jest to trudne:)
Składniki na spód:
- 150 g ciastek pełnoziarnistych
- 50 g masła (roztopione)
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać i schłodzić pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jagód lub borówki amerykańskiej (z jagodami uzyskamy bardziej intensywny kolor;), zmiksowanych blenderem i przetartych przez sitko do otrzymania gładkiego puree
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia (nie za długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem gwałtownie opadnie). Nie chcemy tego - sernik po upieczeniu powinien być równy.
Masę serową wylać na schłodzony spód i delikatnie wyrównać.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę (wg przepisu poniżej), wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Polewa:
- 250 ml gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾