Deser

Sernik borówkowy (jagodowy:)

sernik jagodowy

Absolutny hit tego roku u nas! Rok co prawda niedawno się zaczął, więc może inny przepis wkrótce zdetronizuje sernik, ale póki co to nasz numer 1:)

Smakuje, co ciekawe, jak sernik na zimno.

I pomimo długiego opisu poniżej - NIE jest to trudne:)

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g masła (roztopione)

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać i schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 220 g drobnego cukru do wypieków 
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód lub borówki amerykańskiej (z jagodami uzyskamy bardziej intensywny kolor;),  zmiksowanych blenderem i przetartych przez sitko do otrzymania gładkiego puree

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia (nie za długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem gwałtownie opadnie). Nie chcemy tego - sernik po upieczeniu powinien być równy.

Masę serową wylać na schłodzony spód i delikatnie wyrównać.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.

Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę (wg przepisu poniżej), wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Polewa:

  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.

Smacznego!

sernik borówkowy

 

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾