Deser

Wegański bezglutenowy piernik - ekspresowy przepis (po 1.roku)

wegański piernik przepis

Ekspresowy przepis - zdążycie upiec jeszcze nawet w Wigilię;)

Przepis nie zawiera jajek ani mleka, dla wegan, dla tych co z konieczności na diecie bezmlecznej, bezjajecznej, bezglutenowej...  niby NIC nie ma w przepisie, a jednak smak piernika jest!:)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mleka owsianego
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego lub marchewkowego
  • 1/4 szklanki syropu z agawy (lub miodu - co kto może;)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego (jeżeli dodajemy sok jabłkowy, to pominąć!)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • szczypta soli i szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie bakalie: rodzynki, morele, żurawina, orzechy

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Przygotowujemy 2 miski: w jednej łączymy suche składniki, w drugiej mieszamy mokre.

Łączymy zawartość obu misek i po robocie;)

Do wymieszanej masy na końcu dodajemy bakalie (u nas wersja bez).

Pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Finito - smacznego!

Ostudzony piernik można jeszcze polać lukrem - 1 szklankę cukru-pudru mieszamy z odrobiną wody i soku z cytryny (kilka łyżek, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję).

wegański piernik bezglutenowy

piernik bezglutenowy

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾