Wegański bezglutenowy piernik - ekspresowy przepis (po 1.roku)
Ekspresowy przepis - zdążycie upiec jeszcze nawet w Wigilię;)
Przepis nie zawiera jajek ani mleka, dla wegan, dla tych co z konieczności na diecie bezmlecznej, bezjajecznej, bezglutenowej... niby NIC nie ma w przepisie, a jednak smak piernika jest!:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mleka owsianego
- 1/3 szklanki soku jabłkowego lub marchewkowego
- 1/4 szklanki syropu z agawy (lub miodu - co kto może;)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego (jeżeli dodajemy sok jabłkowy, to pominąć!)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- opcjonalnie bakalie: rodzynki, morele, żurawina, orzechy
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przygotowujemy 2 miski: w jednej łączymy suche składniki, w drugiej mieszamy mokre.
Łączymy zawartość obu misek i po robocie;)
Do wymieszanej masy na końcu dodajemy bakalie (u nas wersja bez).
Pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Finito - smacznego!
Ostudzony piernik można jeszcze polać lukrem - 1 szklankę cukru-pudru mieszamy z odrobiną wody i soku z cytryny (kilka łyżek, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję).
Komentarze (1)
Iza 31 maja 2020
Fajtycznie przepis niby nic, ale dla mojego alergika pasuje jak znalazl pod katem dopuszczalnych produktow. Robimy:)
Odpowiedz ⇾