Ciasto dyniowo-czekoladowe (po 9. miesiącu)
Mocno czekoladowe i równie mocno dyniowe, choć ten smak nie wybija się jakoś szczególnie (poza przepięknym kolorem;) - przepis to absolutny must-try tej jesieni!
Składniki:
- 415 g mąki pszennej (u nas pół na pół z pełnoziarnistą)
- 200-300 g brązowego cukru (według uznania i preferencji poziomu słodkości…)
- 2 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 500 ml puree z dyni
- 250 ml (1 szklanka) maślanki lub kefiru
- 2 duże jajka
- 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 60 g kakao lub karobu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Potrzebujemy 2 miski – większą i mniejszą.
W większej misce mieszamy puree z dyni, 3/4 szklanki maślanki, cukier, jajka (w całości) i olej – tylko do połączenia się składników, nie ubijamy!
Do tak wymieszanej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir.
Ponownie mieszamy tyko do połączenia się składników.
Masę dzielimy na 2 równe części.
Do jednej z nich dodajemy resztę maślanki i kakao (karob) – mieszamy do połączenia się składników.
Formę na babkę (pojemność około 2 litrów) lub tortownicę o średnicy około 24 cm smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną – nadmiar strzepać.
Do formy, na zmianę, wykładamy porcję ciasta dyniowego i czekoladowego, na końcu można przeciągnąć patyczkiem, by uzyskać bardziej efektowne wzorki;)
Pieczemy w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez około 60 - 75 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Smacznego!
Świetnie smakuje z tzw. białym naparem – remedium na jesienne katary i zarazy… przepis na napar już wkrótce:)
źródło inspiracji: mojewypieki
Komentarze (4)
loona 27 listopada 2019
zrobione - zjedzone - kolor jeszcze bardziej pobudza apetyt, więc sama nie wiem czy lubię ten przepis, bo zamiast 1 kawałka zebry z puree dyniowym jem 3:P a d**a rośnie:D
Odpowiedz ⇾Justyna 3 października 2019
Dziś kupiłam dynie... to już wiem, co z niej zrobię - akurat pomysł na weekendowy deser:)
Odpowiedz ⇾Yolka 26 września 2019
Zebra z puree dyniowym - mega pomysł! Testujemy w weekend:)
Odpowiedz ⇾szurli 25 września 2019
Ciasto wygląda i smakuje obłędnie! Dzięki za przepis :)
Odpowiedz ⇾