Deser

Ciasto dyniowo-czekoladowe (po 9. miesiącu)

ciasto dyniowo czekoladowe

Mocno czekoladowe i równie mocno dyniowe, choć ten smak nie wybija się jakoś szczególnie (poza przepięknym kolorem;) - przepis to absolutny must-try tej jesieni!

Składniki:

  • 415 g mąki pszennej (u nas pół na pół z pełnoziarnistą)
  • 200-300 g brązowego cukru (według uznania i preferencji poziomu słodkości…)
  • 2 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 500 ml puree z dyni
  • 250 ml (1 szklanka) maślanki lub kefiru
  • 2 duże jajka
  • 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 60 g kakao lub karobu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Potrzebujemy 2 miski – większą i mniejszą.

W większej misce mieszamy puree z dyni, 3/4 szklanki maślanki, cukier, jajka (w całości) i olej – tylko do połączenia się składników, nie ubijamy!

ciasto dyniowe czekoladowe

Do tak wymieszanej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir.

Ponownie mieszamy tyko do połączenia się składników.

przepis na ciasto dyniowo czekoladowe

Masę dzielimy na 2 równe części.

Do jednej z nich dodajemy resztę maślanki i kakao (karob) – mieszamy do połączenia się składników.

ciasto z dynią i cynamonem

Formę na babkę (pojemność około 2 litrów) lub tortownicę o średnicy około 24 cm smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną – nadmiar strzepać.

Do formy, na zmianę, wykładamy porcję ciasta dyniowego i czekoladowego, na końcu można przeciągnąć patyczkiem, by uzyskać bardziej efektowne wzorki;)

zebra z puree dyniowym

proste ciasto dyniowe

Pieczemy w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez około 60 - 75 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.

Smacznego!

zebra dyniowo czekoladowa

Świetnie smakuje z tzw. białym naparem – remedium na jesienne katary i zarazy… przepis na napar już wkrótce:)

ciasto dyniowo czekoladowe biały napar

źródło inspiracji: mojewypieki

Zobacz również

Komentarze (4)

loona 27 listopada 2019

zrobione - zjedzone - kolor jeszcze bardziej pobudza apetyt, więc sama nie wiem czy lubię ten przepis, bo zamiast 1 kawałka zebry z puree dyniowym jem 3:P a d**a rośnie:D

Odpowiedz ⇾

Justyna 3 października 2019

Dziś kupiłam dynie... to już wiem, co z niej zrobię - akurat pomysł na weekendowy deser:)

Odpowiedz ⇾

Yolka 26 września 2019

Zebra z puree dyniowym - mega pomysł! Testujemy w weekend:)

Odpowiedz ⇾

szurli 25 września 2019

Ciasto wygląda i smakuje obłędnie! Dzięki za przepis :)

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾