Drobiowy gulasz z czerwoną soczewicą (po 18. miesiącu)
Szybkie, syte, rozgrzewające i jednogarnkowe danie, czyli najbardziej cenione przez zabiegane mamusie połączenie kulinarne;)
Nie za wiele pracy + jeszcze mniej zmywania... nie da się tego nie lubić!
Składniki:
- 5-6 filetów z podudzia kurczaka (lub 2 piersi)
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów (lub 2-3 świeże, sparzone i obrane ze skórki)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3/4-1 szklanka wody lub bulionu
- sól, pieprz, curry, czerwona mielona papryka
- oliwa z oliwek
ponadto (opcjonalnie do podania):
- makaron pełnoziarnisty
- natka pietruszki
- ogórek kiszony
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić (czosnek przecisnąć przez praskę) i poddusić w większym rondlu na rozgrzanej oliwie.
Dodać oczyszczone z tłuszczu i pokrojone mięso. Jak mięso się zetnie, dodać pomidory (jeżeli z puszki, to razem z sokiem), podlać wodą (bulionem), dorzucić opłukaną soczewicę i dusić na małym ogniu do czasu, aż soczewica zmięknie.
Doprawić do smaku, posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać np. z makaronem pełnoziarnistym i ogórkiem kiszonym.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾