Drobiowy gulasz z czerwoną soczewicą (po 18. miesiącu)

Szybkie, syte, rozgrzewające i jednogarnkowe danie, czyli najbardziej cenione przez zabiegane mamusie połączenie kulinarne;)

Nie za wiele pracy + jeszcze mniej zmywania... nie da się tego nie lubić!

 

Składniki:

  • 5-6 filetów z podudzia kurczaka (lub 2 piersi)
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów (lub 2-3 świeże, sparzone i obrane ze skórki)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3/4-1 szklanka wody lub bulionu
  • sól, pieprz, curry, czerwona mielona papryka
  • oliwa z oliwek

ponadto (opcjonalnie do podania):

  • makaron pełnoziarnisty
  • natka pietruszki
  • ogórek kiszony

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić (czosnek przecisnąć przez praskę) i poddusić w większym rondlu na rozgrzanej oliwie.

Dodać oczyszczone z tłuszczu i pokrojone mięso. Jak mięso się zetnie, dodać pomidory (jeżeli z puszki, to razem z sokiem), podlać wodą (bulionem), dorzucić opłukaną soczewicę i dusić na małym ogniu do czasu, aż soczewica zmięknie.

Doprawić do smaku, posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać np. z makaronem pełnoziarnistym i ogórkiem kiszonym.

Drobiowy gulasz z czerwoną soczewicąGulasz drobiowy z czerwoną soczewicąGulasz drobiowy

Podobne przepisy