Deser

Chlebek bananowy (po 8. miesiącu)

chlebek bananowy

Bez grama cukru, a słodki dzięki bananom;) Pamiętajcie, że im dojrzalsze wybierzecie, tym słodsze będą! Szukajcie tych 'najbrzydszych' i z jak najciemniejszą skórką.

Składniki:

  • 4 banany
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z pełnoziarnistą/orkiszową)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka żurawiny
  • *opcjonalnie dla starszaków - garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka karobu lub kakao

Masło należy rozpuścić i ostudzić.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę.
W tym czasie banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich jajko i roztopione masło – wszystko mieszamy łyżką.

Dodajemy mąkę, sodę, osączone z wody rodzynki, żurawinę, orzechy, nasionka z laski wanilii i mieszamy wszystko jeszcze raz.

Ciasto przekładamy do foremki (keksówka o wymiarach około 10x20 cm) i pieczemy przez godzinę w 170 stopniach (termoobieg).

Chlebek bananowy przepis

Chlebek bananowy fit

Chlebek bananowy bez cukru

ciasto bananowe fit

Zobacz również

Komentarze (1)

Lena 28 listopada 2019

Zmodyfikowałam przepis pod alergika - zamiast jajek 2-3 łyżeczki mielonego lnu, zamiast masła olej - i wyszło genialne:) wreszcie coś słodkiego, co moja córcia może bez obaw;) a i ja podjadam bez wyrzutów sumienia:D

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾