Chlebek bananowy (po 8. miesiącu)
Bez grama cukru, a słodki dzięki bananom;) Pamiętajcie, że im dojrzalsze wybierzecie, tym słodsze będą! Szukajcie tych 'najbrzydszych' i z jak najciemniejszą skórką.
Składniki:
- 4 banany
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z pełnoziarnistą/orkiszową)
- 1 łyżeczka sody
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka żurawiny
- *opcjonalnie dla starszaków - garść orzechów włoskich
- 1 łyżka karobu lub kakao
Masło należy rozpuścić i ostudzić.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę.
W tym czasie banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich jajko i roztopione masło – wszystko mieszamy łyżką.
Dodajemy mąkę, sodę, osączone z wody rodzynki, żurawinę, orzechy, nasionka z laski wanilii i mieszamy wszystko jeszcze raz.
Ciasto przekładamy do foremki (keksówka o wymiarach około 10x20 cm) i pieczemy przez godzinę w 170 stopniach (termoobieg).
Komentarze (1)
Lena 28 listopada 2019
Zmodyfikowałam przepis pod alergika - zamiast jajek 2-3 łyżeczki mielonego lnu, zamiast masła olej - i wyszło genialne:) wreszcie coś słodkiego, co moja córcia może bez obaw;) a i ja podjadam bez wyrzutów sumienia:D
Odpowiedz ⇾