Śniadanie/Kolacja

Wytrawne muffinki z kiełkami (po 8. miesiącu)

muffiny z serem

Muffinki tym razem w wersji wytrawnej - sprawdzą się nie tylko na śniadanie;)

Są lekko wilgotne w środku i bardzo puszyste. Przepis można modyfikować wg własnych upodobań, dodać np. pieczarki, ser feta, kozi itp.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (można wymieszać pół na pół np. z orkiszową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki tartej mozzarelli
  • 1/2 szklanki kiełków, np. rzodkiewki, brokułu (około 25 g)
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1 spory ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu czarnego
  • opcjonalnie papryka słodka i czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 190°C z termoobiegiem. Przygotowujemy dwie miski.

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę i proszek.

W drugiej misce łączymy składniki mokre: jaja, mleko i olej - można widelcem, można mikserem.

Składniki obu misek łączymy ze sobą i dodajemy ser, kiełki, suszone pomidory pokrojone w kosteczkę, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wszystko mieszamy łyżką, a następnie przekładamy masę do foremek na muffinki, do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu można jeszcze posypać np. czarnuszką, słodką papryką, serem żółtym.

Pieczemy około 20 minut, pilnując aby muffinki nie przyrumieniły się za bardzo.

Porcję dla dorosłych można zaostrzyć w smaku solą, ostrą papryką, wiekszą ilością czosnku itp.

Smacznego!

muffiny wytrawne

muffinki z kiełkami

muffiny z suszonymi pomidorami i mozzarellą

inspiracja: alaantkoweblw

Zobacz również