Wytrawne muffinki z kiełkami (po 8. miesiącu)
Muffinki tym razem w wersji wytrawnej - sprawdzą się nie tylko na śniadanie;)
Są lekko wilgotne w środku i bardzo puszyste. Przepis można modyfikować wg własnych upodobań, dodać np. pieczarki, ser feta, kozi itp.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (można wymieszać pół na pół np. z orkiszową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jaja
- 1/2 szklanki tartej mozzarelli
- 1/2 szklanki kiełków, np. rzodkiewki, brokułu (około 25 g)
- 4-5 suszonych pomidorów
- 1 spory ząbek czosnku
- szczypta pieprzu czarnego
- opcjonalnie papryka słodka i czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 190°C z termoobiegiem. Przygotowujemy dwie miski.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę i proszek.
W drugiej misce łączymy składniki mokre: jaja, mleko i olej - można widelcem, można mikserem.
Składniki obu misek łączymy ze sobą i dodajemy ser, kiełki, suszone pomidory pokrojone w kosteczkę, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wszystko mieszamy łyżką, a następnie przekładamy masę do foremek na muffinki, do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu można jeszcze posypać np. czarnuszką, słodką papryką, serem żółtym.
Pieczemy około 20 minut, pilnując aby muffinki nie przyrumieniły się za bardzo.
Porcję dla dorosłych można zaostrzyć w smaku solą, ostrą papryką, wiekszą ilością czosnku itp.
Smacznego!
inspiracja: alaantkoweblw
Komentarze (1)
Lilka 19 sierpnia 2019
Zamiast mozzarelli dalam ser kozi bo uwielbiamy???? wyszlo genialnie!
Odpowiedz ⇾