Deser

Muffiny czekoladowo-bananowe z orzechami (po 12. miesiącu)

Muffiny czekoladowo bananowe z orzechami

Słodkie dzięki bananom i czekoladzie (ale to od nas zależy, ile jej dodamy;), a dodatkowego smaczku dodają orzechy i płatki owsiane. Połączenie niby mało zaskakujące, ale właśnie takie nieskomplikowane przepisy są przecież najlepsze! A żeby było jeszcze zdrowiej, to dodaliśmy amarantus ekspandowany i jagły, więc można się zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia:)))) Co powiecie na taką muffinkę na drugie śniadanie lub do kawy?

Składniki:

 

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 dojrzałe banany
  • *opcjonalnie 1/3 szklanki stewii/cukru kokosowego, jeżeli lubimy bardziej słodkie muffinki
  • 40 ml oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 120 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich (w wersji dla maluszków orzechy najlepiej zmielić)
  • 3-4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 3-4 łyżki jagieł ekspandowanych

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao, amarantus i jagły.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, rozgniecione banany, mleko. Zawartość obu misek łączymy i mieszamy łyżką, na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy.

Muffiny czekoladowo-bananowe bez cukru

Blachę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem.

Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości każdej papilotki.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190ºC. Chwilkę czekamy, żeby ostygły przed wyjęciem z blachy, a następnie studzimy na kratce.

Smacznego!

Muffiny czekoladowo bananowe blw

Muffiny czekoladowo-bananowe bez cukru

inspiracja: MojeWypieki

Zobacz również

Komentarze (4)

Jagły;) 11 marca 2020

@Jaśmin jagły ekspandowane - to ziarno prosa poddane obróbce termicznej, podobne do amarantusa;) to te kuleczki widoczne na zdjęciu z masą - dorzucamy prosto z paczki do masy:) można jeść solo, z jogurtem, maślanką itp..

Odpowiedz ⇾

Jaśmin 7 marca 2020

Co to jagła? Kasza jaglana?? Jeśli tak to surowa dodać?? Wypłukać??

Odpowiedz ⇾

mama_stasia 11 sierpnia 2019

banany, orzechy i czekolada to moje ukochane smaki! Nie zawiodłam się i tym razem na Waszych przepisach - dziękuję:)

Odpowiedz ⇾

Olga 9 sierpnia 2019

W weekend przetestuję!:) w składnikach wszystko co lubimy, więc sadze ze muffinki znikna raz dwa:D

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾