Deser

Jogurtowa babka czekoladowa

jogurtowa babka czekoladowa

Czekoladomaniacy będą zachwyceni:))) czekoladowa babka na jogurcie greckim swój smak zawdzięcza kakao, które alergicy śmiało mogą zastąpić karobem. Zagorzali czekoladoholicy mogą jeszcze pokusić się o polewę czekoladową... Szybki przepis nie tylko na nagłą czekoladową zachciankę.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/pełnoziarnistej (u nas pół na pół pszenna z orkiszową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki kakao lub karobu

Sposób przygotowania:

UWAGA! Wszystkie składniki muszą być temperaturze pokojowej - to jest podstawa udanej babki;)

Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiać do jednej miski.

W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie wbijać po 1 jajku cały czas ucierając.

Kolejno dodajemy mąkę z jogurtem i delikatnie mieszamy do czasu, aż składniki się połączą (można też wymieszać widelcem).

Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub kaszą manną. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy w 150ºC przez 45-60 minut.

Babka czekoladowa prosty przepis

Sprawdzamy patyczkiem - jeżeli jest suchy, to ok:)

Ciasto po wyjęciu z piekarnika nieco ostudzić, a potem wyjąć z formy i studzić na kratce.

Smacznego!

Babka jogurtowa z kakao

inspiracja: mojewypieki

Zobacz również

Komentarze (1)

malgosia 9 maja 2019

Jogurtowa babka czekoladowa trafiła w gusta mojej córeczki-niejadka! A i mąż nie pogardził, wręcz trudno było go odciągnąć od ciasta... super przepis!!!

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾