Jogurtowa babka czekoladowa
Czekoladomaniacy będą zachwyceni:))) czekoladowa babka na jogurcie greckim swój smak zawdzięcza kakao, które alergicy śmiało mogą zastąpić karobem. Zagorzali czekoladoholicy mogą jeszcze pokusić się o polewę czekoladową... Szybki przepis nie tylko na nagłą czekoladową zachciankę.
Składniki:
- 125 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/pełnoziarnistej (u nas pół na pół pszenna z orkiszową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki kakao lub karobu
Sposób przygotowania:
UWAGA! Wszystkie składniki muszą być temperaturze pokojowej - to jest podstawa udanej babki;)
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiać do jednej miski.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie wbijać po 1 jajku cały czas ucierając.
Kolejno dodajemy mąkę z jogurtem i delikatnie mieszamy do czasu, aż składniki się połączą (można też wymieszać widelcem).
Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub kaszą manną. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy w 150ºC przez 45-60 minut.
Sprawdzamy patyczkiem - jeżeli jest suchy, to ok:)
Ciasto po wyjęciu z piekarnika nieco ostudzić, a potem wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki
Komentarze (2)
Luiza 29 czerwca 2019
Zrobiłam ostatnio na urodziny synka do przedszkola - babka zniknęła w 5 minut! Chyba nie ma lepszej oceny niz zadowolone miny przedszkolakow i ich czekoladowe buzki:D W dodatku tak latwo i szybko sie robi, ze na pewno zagosci u nas czesciej
Odpowiedz ⇾malgosia 9 maja 2019
Jogurtowa babka czekoladowa trafiła w gusta mojej córeczki-niejadka! A i mąż nie pogardził, wręcz trudno było go odciągnąć od ciasta... super przepis!!!
Odpowiedz ⇾