Szybka pizza wg Jamiego Olivera (po 12. miesiącu)
Szybka, a nawet błyskawiczna pizza wg przepisu Jamiego Olivera:) Ciasto z przepisu Jamiego, reszta wg naszego 'widzimisię' - wydanie mocno wiosenne i mocno zielone, z dodatkiem zielonej papryki, kiełków i roszponki. Rodowici Włosi pewnie właśnie dostali zawału, ale kto nam zabroni? Pizza ma to do siebie, że każdy robi taką, jaka mu smakuje i się podoba (albo w zależności od zawartości lodówki;).
Fanatyczni wyznawcy pizzy nazwą ją oszukaną, bo robi się ją nie na drożdżach a z dodatkiem sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, ale nie zmienia to faktu, że jest PYSZNA i przygotujesz ją zaledwie w niecałe 30 minut! Czy Wam Walentynki też kojarzą się choć trochę z pizzą? Jeżeli chcecie oczarować swoją Walentynkę/swojego Walentego i zyskać jeszcze sporo czasu na świętowanie, to ten przepis jest dla Was;)
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna z pełnoziarnistą)
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Nastaw piekarnik na 220ºC i wyłóż papierem do pieczenia blaszkę na pizzę.
Z powyższych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj i wyłóż na blachę.
Składniki na sos:
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej (opcjonalnie koncentrat pomidorowy też Was uratuje;)
- 1-2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
- bazylia, oregano - po 1 łyżce suszonych lub świeżych, posiekanych ziół
- około 2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Gotowym sosem posmarować ciasto, ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 4 minuty.
Składniki na farsz:
- kulka mozzarelli
- kilka plasterków szynki
- 1/2 zielonej papryki - pokroić w kostkę
- roszponka, kiełki (brokuła, rzodkiewki itp.) - udekorować upieczoną pizzę
Na podpieczony spód wyłożyć wybrane składniki, doprawić do smaku (pieprz, papryka słodka) i podpiec jeszcze przez około 10 minut.
Smacznego!
Komentarze (2)
Gabi 10 września 2019
Super????Pyszna i Łatwa
Odpowiedz ⇾mama_ania 9 czerwca 2019
Nasz niezawodny przepis - to jest pewnik, ktory zawsze wychodzi i co najwazniejsze ratuje w sytuacji, gdy malo czasu na gotowanie:) takie przepisy uwielbiam!
Odpowiedz ⇾