Obiad

Szybka pizza wg Jamiego Olivera (po 12. miesiącu)

szybka pizza

Szybka, a nawet błyskawiczna pizza wg przepisu Jamiego Olivera:) Ciasto z przepisu Jamiego, reszta wg naszego 'widzimisię' - wydanie mocno wiosenne i mocno zielone, z dodatkiem zielonej papryki, kiełków i roszponki. Rodowici Włosi pewnie właśnie dostali zawału, ale kto nam zabroni? Pizza ma to do siebie, że każdy robi taką, jaka mu smakuje i się podoba (albo w zależności od zawartości lodówki;).

Fanatyczni wyznawcy pizzy nazwą ją oszukaną, bo robi się ją nie na drożdżach a z dodatkiem sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, ale nie zmienia to faktu, że jest PYSZNA i przygotujesz ją zaledwie w niecałe 30 minut! Czy Wam Walentynki też kojarzą się choć trochę z pizzą? Jeżeli chcecie oczarować swoją Walentynkę/swojego Walentego i zyskać jeszcze sporo czasu na świętowanie, to ten przepis jest dla Was;)

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna z pełnoziarnistą)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Nastaw piekarnik na 220ºC i wyłóż papierem do pieczenia blaszkę na pizzę.

Z powyższych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj i wyłóż na blachę.

Składniki na sos:

  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej (opcjonalnie koncentrat pomidorowy też Was uratuje;)
  • 1-2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
  • bazylia, oregano - po 1 łyżce suszonych lub świeżych, posiekanych ziół
  • około 2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Gotowym sosem posmarować ciasto, ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 4 minuty.

Składniki na farsz:

  • kulka mozzarelli
  • kilka plasterków szynki
  • 1/2 zielonej papryki - pokroić w kostkę
  • roszponka, kiełki (brokuła, rzodkiewki itp.) - udekorować upieczoną pizzę

Na podpieczony spód wyłożyć wybrane składniki, doprawić do smaku (pieprz, papryka słodka) i podpiec jeszcze przez około 10 minut.

Smacznego!

pizza w 30 minut

pizza jamiego olivera

ekspresowa pizza

błyskawiczna pizza

Zobacz również