Placki ziemniaczano-marchewkowe (dla dzieci po 18. miesiącu)
Złociste, chrupiące i pyszne placki ziemniaczano-marchewkowe:) jeśli lubimy, to z dodatkiem sosu jogurtowego, ale równie pyszne są solo.
Składniki:
na placki:
- 50 dkg ziemniaków
- 50 dkg marchewki
- 3 jajka
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - opcjonalnie do smaku
na sos:
- duży kubek jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku lub koperku
Sposób przygotowania:
Marchewki i ziemniaki obierz, opłucz, a nastepnie zetrzyj na tarce (średnie oczka).
Cebulę i czosnek również zetrzyj na tarce.
Dodaj płatki owsiane (prosto z paczki, nie ugotowane;), wbij jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Smaż placki na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jogurt wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem (lub koperkiem) i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Polej placki sosem (albo samym jogurtem w naszym przypadku, bo zielenina "wyszła" i nie było co dodać:D)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾