Pizza dla leniwych/zabieganych (po 1. roku)
Ekspresowa pizza nie wymagająca przygotowywania rozczynu, zagniatania ciasta drożdżowego i oczekiwania na wyrośnięcie.
Bardzo silny konkurent tradycyjnej pizzy dla zabieganych! Dla nas bomba:)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka pomidorów suszonych (lub świeży pomidor)
- 1 kulka mozzarelli
- cebulka
- odrobina wędliny drobiowej (opcjonalnie)
- 4 gałązki oregano (lub płaska łyżeczka suszonej)
- 2 gałązki bazylii (lub płaska łyżeczka suszonej)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki słodkiej
Sposób przygotowania:
Cebulkę pokrój w kostkę i podduś na odrobinie oliwy.
Nastaw piekarnik na 220°C z termoobiegiem i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Zagnieć ciasto z przesianej mąki, wody i proszku do pieczenia.
Rozwałkuj je na grubość około 1 cm i przełóż na blaszkę.
Do małej miseczki wlej olej, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Wymieszaj sos i posmaruj nim placek. Zrób w kilku miejscach dziurki widelcem i podpiecz spód do pizzy około 4 minut.
Jeżeli używasz świeżych pomidorów, to w tym czasie sparz je i obierz ze skórki.
Pokrój w plastry pomidory, mozzarellę i wędlinę w kostkę (jeżeli decydujesz się na wersję w pizzą).
Ułóż dodatki na podpieczony spód i posyp odrobiną ziół, pieprzem i papryką.
Pizzę piecz przez 10 minut.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾