Ciasto jajko sadzone

Hit wielkanocny! Sernik do złudzenia przypominający blachę pełną jaj sadzonych - czy może być bardziej charakterystyczny akcent świąteczny?;)
Poza walorami wizualnymi sernik jest pyszny i delikatny... chociaż patrząc na kaloryczną zawartość składników to z lekkością wiele wspólnego nie ma:D Ale w Święta odpuszczamy sobie!
Składniki na ciasto:
- 2 duże jaja
- 1/3 szklanki cukru
- 50 ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w mikserze na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Wlewamy olej cienką strużką - nadal ubijamy. Na końcu przesiewamy mąkę z proszkiem do ciasta i delikatnie mieszamy z masą.
Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 24x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównujemy - ciasto będzie miało cienką warstwę.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15 - 20 minut - do zarumienienia się ciasta (sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche). Wyjmujemy i studzimy.
Masa serowa:
- 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie (schłodzony)
- 500 g serka mascarpone (schłodzony)
- 200 ml śmietany kremówki 36% (schłodzona)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej (na 500 ml wody)
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 1-2 małe puszki moreli w syropie
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy w temperaturze pokojowej - pilnując, aby za bardzo nie stężała.
W tym czasie do misy miksera dajemy twaróg, mascarpone i cukier puder. Ubijamy końcówkami do piany tylko do momentu połączenia się składników. Dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy do momentu zgęstnienia masy. Na końcu dodajemy przestudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę oraz sok z cytryny - wszystko ubijamy delikatnie, ale tak, żeby składniki się połączyły.
Masę serową przelewamy na blat ciasta. Wyrównujemy i od razu układamy połówki moreli odsączone z syropu - wciskamy je lekko w krem, żeby potem nam nie wypłynęły. Odstawiamy do stężenia.
Galaretka:
- 2 galaretki winogronowe (każda na 500 ml wody)
Obie galaretki rozpuszczamy w trochę większej ilości gorącej wody niż 500 ml i odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową z morelami i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Do dekoracji:
- skórka starta z limonki
Przed podaniem posypujemy ciasto skórką startą z limonki - ma imitować szczypiorek na jajkach sadzonych;)
Ciasto kroimy na kwadraty, w taki sposób, aby morela znajdowała się na środku. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Inspiracja: mojewypieki
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾