Deser

Ciasto jajko sadzone

Jajko sadzone

Hit wielkanocny! Sernik do złudzenia przypominający blachę pełną jaj sadzonych - czy może być bardziej charakterystyczny akcent świąteczny?;)

Poza walorami wizualnymi sernik jest pyszny i delikatny... chociaż patrząc na kaloryczną zawartość składników to z lekkością wiele wspólnego nie ma:D Ale w Święta odpuszczamy sobie!

Składniki na ciasto:

  • 2 duże jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w mikserze na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Wlewamy olej cienką strużką -  nadal ubijamy. Na końcu przesiewamy mąkę z proszkiem do ciasta i delikatnie mieszamy z masą.

Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 24x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównujemy - ciasto będzie miało cienką warstwę.

Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15 - 20 minut - do zarumienienia się ciasta (sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche). Wyjmujemy i studzimy.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie (schłodzony)
  • 500 g serka mascarpone (schłodzony)
  • 200 ml śmietany kremówki 36% (schłodzona)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej (na 500 ml wody)
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 1-2 małe puszki moreli w syropie

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy w temperaturze pokojowej - pilnując, aby za bardzo nie stężała.

W tym czasie do misy miksera dajemy twaróg, mascarpone i cukier puder. Ubijamy końcówkami do piany tylko do momentu połączenia się składników. Dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy do momentu zgęstnienia masy. Na końcu dodajemy przestudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę oraz sok z cytryny - wszystko ubijamy delikatnie, ale tak, żeby składniki się połączyły.

Masę serową przelewamy na blat ciasta. Wyrównujemy i od razu układamy połówki moreli odsączone z syropu - wciskamy je lekko w krem, żeby potem nam nie wypłynęły. Odstawiamy do stężenia.

Galaretka:

  • 2 galaretki winogronowe (każda na 500 ml wody)

Obie galaretki rozpuszczamy w trochę większej ilości gorącej wody niż 500 ml i odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową z morelami i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Do dekoracji:

  • skórka starta z limonki

Przed podaniem posypujemy ciasto skórką startą z limonki - ma imitować szczypiorek na jajkach sadzonych;)

Ciasto kroimy na kwadraty, w taki sposób, aby morela znajdowała się na środku. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Ciasto jajko sadzone

Sernik jajko sadzone bez pieczenia

Ciasto jajko sadzone na wielkanoc

Inspiracja: mojewypieki

Zobacz również

Komentarze (1)

JoloOlo 25 marca 2023

Od dawna przymierzam się do tego sernika, ale ciągle coś... w tym roku jest już jako nr 1 na liście wielkanocnej! wygląda obłędnie, jeżeli tak samo smakuje, to będzie hit tegorocznych Świąt

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾