Wianuszki wielkanocne (po 1. roku życia)

W tym roku stawiamy na praktyczność - nie tylko piękna ozdoba świątecznego stołu, ale co ważniejsze - JADALNA! ;)
Składniki (na 10 wianuszków):
- 250 ml mleka, ciepłego
- 50 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej) + ewentualnie do podsypywania
- 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania wianuszków
- 10 jajek białych (ugotowanych na twardo i pofarbowanych) - jak mamy mniej, nic nie szkodzi - można upiec same wianuszki-precelki
- nasiona sezamu, siemię lniane, pestki dyni, czarnuszka, mak itp. (do posypania - wg upodobań)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw należy zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce,pod przykryciem, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule. Z każdej kuli uformować wałeczek o długości ok. 50 cm. Złożyć go na pół, następnie skręcić w świderek. Złączyć końce wianuszka i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W środek wianuszka włożyć pofarbowane jajo. Pozostawić przykryte, w cieple, do podwojenia objętości - na około 30 - 40 minut.
Przed pieczeniem wianuszki (tylko ciasto, nie jajko) posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać ziarnami. Piec w temperaturze 180ºC około 15 - 18 minut - do czasu aż się zezłoci. Wystudzić.
UWAGA! W przepisie źródłowym (Moje Wypieki) nie ma niestety informacji o tym, że warto te 10 wianuszków piec rozłożone na 2 blachach - wianuszki pięknie wyrosły i jeszcze piękniej się zlepiły;) Na smak to nie wpływa, ale na walory estetyczne niektórych już tak:D
Smacznego i Wesołych Świąt!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾