Racuchy drożdżowe z jabłkami (po 12. miesiącu)
Smak, który wielu kojarzy się z obiadem/podwieczorkiem u babci;)
Puszyste, pachnące i rumiane racuchy, a jeśli jeszcze posypać je cukrem-pudrem... ślinka cieknie:)))
Z podanej porcji wyjdzie całkiem sporo racuchów, więc zostanie i na kolację i na drugi dzień na śniadanie.
Składniki:
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki pszennej
- szczypta soli i cukru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka (lekko ciepłego!)
- 3-4 jabłka
- cynamon (1-2 łyżeczki - wedle uznania)
- olej rzepakowy do smażenia
W garnuszku rozetrzyj pokruszone drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka dodaj szczyptę soli . cukru oraz sporą łyżkę mąki - odstaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły".
W tym czasie w misce dokładnie wymieszaj 1/2 kg mąki, jajka i pozostałą szklankę mleka.
Umyj, obierz i zetrzyj jabłka na tarce (grube oczka). Dodaj je do masy razem z cynamonem.
Do powstałej masy dodaj zaczyn drożdżowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Powinna powstać dość gęsta masa.
Smażymy na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem z dwóch stron na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Starszym dzieciom można posypać cukrem-pudrem.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾