Obiad

Racuchy drożdżowe z jabłkami (po 12. miesiącu)

racuchy z jabłkamiSmak, który wielu kojarzy się z obiadem/podwieczorkiem u babci;)

Puszyste, pachnące i rumiane racuchy, a jeśli jeszcze posypać je cukrem-pudrem... ślinka cieknie:)))

Z podanej porcji wyjdzie całkiem sporo racuchów, więc zostanie i na kolację i na drugi dzień na śniadanie.

Składniki:

  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • szczypta soli i cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka (lekko ciepłego!)
  • 3-4 jabłka
  • cynamon (1-2 łyżeczki - wedle uznania)
  • olej rzepakowy do smażenia

W garnuszku rozetrzyj pokruszone drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka dodaj szczyptę soli . cukru oraz sporą łyżkę mąki - odstaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły".

W tym czasie w misce dokładnie wymieszaj 1/2 kg mąki, jajka i pozostałą szklankę mleka.

jak zrobić racuchy drożdżowe

Umyj, obierz i zetrzyj jabłka na tarce (grube oczka). Dodaj je do masy razem z cynamonem.

Do powstałej masy dodaj zaczyn drożdżowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Powinna powstać dość gęsta masa.

racuchy jak u babci

Smażymy na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem z dwóch stron na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Starszym dzieciom można posypać cukrem-pudrem.

Smacznego!

racuchy drożdżowe

placki z jabłkami

racuchy drożdżowe szybkie

szybkie racuchy

Zobacz również