Soczysty ziołowo-cytrynowy kurczak z patelni (po 1. roku)
...czyli nasza wariacja na temat popularnych fixów ;)
Torebki do smażenia można kupić w wersji solo, niekoniecznie z zestawem przypraw, skomponować własną mieszankę (i być pewnym, co w niej jest), zamarynować mięso/rybę i usmażyć bez zbędnego tłuszczu. Nas to przekonuje, a jakie daje pole do popisu w kwestii użytych przypraw...
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (około 1 kg)
- 4 torebki do smażenia
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- po 1 łyżeczce posiekanej natki koperku i pietruszki
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka pieprzu (grubo zmielony)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie)
- 2 suszone pomidory (drobno posiekane)
- skórka starta z 1/2 cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie umyć)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić delikatnie na grubość około 2 cm.
Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, dodać oliwę, jeszcze raz wymieszać i tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso.
Odstawić do lodówki na minimum godzinę (śmiało można i na całą noc).
Każdą pierś z kurczaka włożyć do torebki i smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!) na średnim ogniu przez około 10 minut, obracając co jakiś czas.
Smacznego!
U nas z ziemniakami i zieloną sałatą w sosie jogurtowym.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾