Obiad

Zupa z soczewicą i warzywami (po 1. roku)

Mega prosta i mega szybka w przygotowaniu rozgrzewająca zupka, a efekt przypomina w smaku fasolkę po bretońsku, z tą pozytywną różnicą, że nie niesie za sobą typowo "fasolkowych" dźwiękowo-aromatycznych efektów ubocznych ;)

Składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2-3 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
  • 1-2 marchewki (zetrzeć na tarce - grube oczka)
  • 1 pietruszka (zetrzeć na tarce - grube oczka)
  • 1/2 małego selera (zetrzeć na tarce - grube oczka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l wody
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól

 

Sposób przygotowania:

W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać 1,5 l wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować. Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie, należy dodać przecier pomidorowy i ponownie zagotować. Doprawi do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i sodką mieloną papryką.

zupa z soczewicą

*Rodzice mogą zaostrzyć smak zupy pieprzem cayenne.

*Zupkę można oczywiście zmiksować na gładki krem, można ją też podać z grzankami lub chlebem.

Zobacz również