Zupa z soczewicą i warzywami (po 1. roku)
Mega prosta i mega szybka w przygotowaniu rozgrzewająca zupka, a efekt przypomina w smaku fasolkę po bretońsku, z tą pozytywną różnicą, że nie niesie za sobą typowo "fasolkowych" dźwiękowo-aromatycznych efektów ubocznych ;)
Składniki:
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 2-3 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
- 1-2 marchewki (zetrzeć na tarce - grube oczka)
- 1 pietruszka (zetrzeć na tarce - grube oczka)
- 1/2 małego selera (zetrzeć na tarce - grube oczka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l wody
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
Sposób przygotowania:
W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać 1,5 l wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować. Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie, należy dodać przecier pomidorowy i ponownie zagotować. Doprawi do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i sodką mieloną papryką.
*Rodzice mogą zaostrzyć smak zupy pieprzem cayenne.
*Zupkę można oczywiście zmiksować na gładki krem, można ją też podać z grzankami lub chlebem.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾