Barszcz czerwony czysty na wędzonce

Składniki:

  • 1 litr kwasu buraczanego
  • żeberka wędzone (ok. 300 g)
  • włoszczyzna (3x marchewka, 2x korzeń pietruszki, mały seler, ćwiartka kapusty włoskiej, kawałek pora)
  • 3 x ziele angielskie
  • 3 x liście laurowe
  • sól, pieprz, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie, wszystko do smaku)

 

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka razem z wędzonymi żeberkami. Wszystko zalej ok. 1,5 litra zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i ugotuj wywar. Gotuj do czasu, aż jarzyny będą miękkie. Nastepnie zdejmij garnek z kuchenki, wyciągnij jarzyny i żeberka, aby mieć w garnku sam wywar i dodaj od niego kwas buraczany - wymieszaj i już nie gotuj! (bo straci kolor;)

Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem przecisniętym przez praskę.

Podajemy np. z ugotowaną fasolą typu "jaś". Możemy również podawać jako dodatek do krokietów, pierogów, kapuśniaczków...

barszcz kiszonybarszcz kiszony dla dziecka

Podobne przepisy