Barszcz czerwony czysty na wędzonce

Składniki:
- 1 litr kwasu buraczanego
- żeberka wędzone (ok. 300 g)
- włoszczyzna (3x marchewka, 2x korzeń pietruszki, mały seler, ćwiartka kapusty włoskiej, kawałek pora)
- 3 x ziele angielskie
- 3 x liście laurowe
- sól, pieprz, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie, wszystko do smaku)
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka razem z wędzonymi żeberkami. Wszystko zalej ok. 1,5 litra zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i ugotuj wywar. Gotuj do czasu, aż jarzyny będą miękkie. Nastepnie zdejmij garnek z kuchenki, wyciągnij jarzyny i żeberka, aby mieć w garnku sam wywar i dodaj od niego kwas buraczany - wymieszaj i już nie gotuj! (bo straci kolor;)
Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem przecisniętym przez praskę.
Podajemy np. z ugotowaną fasolą typu "jaś". Możemy również podawać jako dodatek do krokietów, pierogów, kapuśniaczków...
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾